Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o tohtoročných dovolenkách: Slováci sa viac obávali zahraničia a tiež šetrili

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenské dovolenky sa z pohľadu pandémie koronavírusu počas tohto roka výrazne zmenili. Aj keď väčšina Slovákov ostala pod hrozbou infekcie v zahraničí na dovolenke na našom území, cestovalo sa menej a šetrilo viac.

Tieto informácie vyplývajú z prieskumu spoločnosti Home Credit. Koronakríza totiž podľa záverov prieskumu poriadne zamiešala programom Slovákov počas letných prázdnin. Na dovolenku sa totiž rozhodlo vyraziť len 38 percent, čo je až o výrazných 22 percent menej ako vlani. Výrazne však narástol počet dovolenkujúcich na našom území.

KORONAVÍRUS Veľký prieskum o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nárast dovoleniek na Slovensku a šetrnosť

Koronakríza veľmi zasiahla aj vôľu Slovákov dovolenkovať na domácom území. Kým v roku 2019 oddychovala počas leta na Slovensku približne polovica dovolenkujúcich, počas leta 2020 ich bolo až 85 percent. Prieskum taktiež ukázal, že až 60 percent ľudí zaplatilo za dovolenku menej ako vlani, 40 percent dokonca výrazne menej. Až deviati z desiatich dovolenkujúcich sa zmestili pod hranicu 1200 eur.

Obava z infekcie v zahraničí

Viac ako polovica dovolenkujúcich, ktorí nakoniec ostali oddychovať u nás, brali do úvahy predovšetkým hrozbu nákazy v cudzine, keďže u nás bola epidemiologická situácia v porovnaní so zahraničím oveľa priaznivejšia. Ľudia sa uskromnili aj preto, že prišli o prácu alebo mali nižší príjem a jednoducho si drahú dovolenku nemohli dovoliť.

Testovanie na koronavírus v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

Premietlo sa to aj do ich celkových nákladov spojených s letným oddychom. „Prieskum ukázal, že väčšina Slovákov, až 61 percent, zaplatila za dovolenku menej ako vlani. Štyria z desiatich dokonca výrazne menej. Deväťdesiat percent dovolenkujúcich sa dokázalo zmestiť pod hranicu 1200 eur. Viac ako 40 percent malo náklady na dovolenku tento rok dokonca pod hranicou 400 eur,“ povedal analytik spoločnosti Jaroslav Ondrušek.

Našli sa aj takí, ktorí si na dovolenku požičali

Tento rok si letnú dovolenku väčšina Slovákov financovala z vlastných úspor. Išlo až o 65 percent. Tých, ktorí si rekreáciu platili z vlastnej výplaty bolo o niečo menej. Dvaja z desiatich využili aj príspevok od zamestnávateľa. Našlo sa však aj sedem percent dovolenkujúcich, ktorí si museli pomôcť pôžičkou. „Treba si uvedomiť, že oddych je síce dôležitý, ale príliš sa zadlžovať sa neodporúča. Nie je práve rozumné požičať si trebárs 3 tisíc eur na luxusnú dovolenku. Po pár dňoch ste späť doma a potom musíte mesiace či roky uhrádzať splátky. Naopak, zmysel dáva skôr požičať si napríklad vtedy, keď si chcete zariadiť svoj prvý byt, kde toto vybavenie budete užívať mnoho rokov,“ vyjadril sa ombudsman klientov Miroslav Zborovský.

Viac o téme: DovolenkaPrieskumKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu