Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čeľovský: Prvý raz súdime aktívneho politika, ktorý si objednal viacero vrážd

Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prvý raz na Slovensku stojí pred súdom - Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku - aktívny politik, ktorý si objednal viacero vrážd u zločineckej skupiny. Uviedol to na margo vo štvrtok pokračujúceho procesu so starostom Dolného Chotára Františkom D. a spol. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský.

"Jeden z obžalovaných bol aktívny politik, tak o to je tento prípad možno zaujímavejší pre verejnosť, že prvýkrát súdime aktívneho politika, ktorý si objednal viacero vrážd. Vraždy si objednal u jednej z najbrutálnejších zločineckých skupín na Slovensku, teda u sátorovcov. Tieto vraždy boli vykonané, jedna ostala len vo fáze prípravy, keďže došlo k zavraždeniu Ľudovíta Sátora, tú poslednú vraždu už nestihli vykonať. Čo sa týka priebehu konania, to nebudem bližšie komentovať. Je v úvodnej fáze, vypočúva sa prvý svedok," konkretizoval ďalej prokurátor.

Senát ŠTS vypočúva prvého svedka, bývalého člena skupiny a na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdeného Juraj Bugár alias Bugiho. Osobne nemal informácie o dohodách bosa skupiny nebohého Sátora s obžalovaným Františkom D.

Tie robili podľa neho potajomky, najmä keď išlo o podvody s DPH. Na strane druhej nepochybuje o vyjadreniach Sátora, Kristiána Kádara a Františka D. o vraždách takzvaných bielych koní. František D. sa však opakovane pýtal, či je jedna z obetí dobre zakopaná, a či ju náhodou niekto nenájde. Svedok pripomenul, že už bol odsúdený za vraždy, účasti na vraždách a za trestný čin založenia, zosnovania zločineckej skupiny.

Svedok potvrdil, že poznal v minulosti všetkých obžalovaných, ako aj členov skupiny sátorovcov Ľudovíta Sátora. Potvrdil, že skupina na podvody využívala takzvané biele kone. "Keď už biely kôň nebol potrebný, bolo ho treba zlikvidovať," vyhlásil svedok. Počas ďalších termínov procesu by mali vypovedať ako svedkovia minimálne piati členovia gangu sátorovcov, ktorý je pokladaný za najbrutálnejšiu zločineckú skupinu v histórii Slovenska.

Vraždy si mal objednávať František D. ako spôsob umlčania takzvaných bielych koní. Niektoré z vrážd boli vykonané tak, že zastavili svoje obete pod zámienkou policajnej kontroly. V policajnom prestrojení ich presunuli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny.

Obeti následne dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam svoju obeť usmrtili zaškrtením. Za takýto skutok mali inkasovať vykonávatelia vraždy vtedajšie tri milióny korún s tým, že sa jedna z týchto vrážd mala stať medzi rokmi 2003 a 2004. Gang mal mať na svedomí viac ako 80 ľudských životov.

Viac o téme: VraždaRozsudokJán KuciakMartina KušnírováBohdan Čelovšský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu