Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRVÉ REAKCIE na verdikt súdu v prípade vraždy Kuciaka: Prezidentka Čaputová je šokovaná!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (9)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej padol rozsudok, ktorý mnohí nečakali. Marian Kočner a Alena Zsuzsová sú podľa senátu ŠTS v Pezinku nevinní. Rodičia oboch zavraždených odišli z miestnosti. Šokovaná je prezidentka Zuzana Čaputová i ostatní politici.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Tomáš Szabó dostal 25 rokov. Politikov rozsudok zaskočil.


VRAŽDA KUCIAKA Deň D je tu! Kočner a Zsuzsová sú nevinní: Szabó dostal 25 rokov


Prezidentka Čaputová je šokovaná

Verdikt súdu zaskočil aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali," uviedla. 

VIDEO Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na rozsudok

Boris Kollár je presvedčený, že reťazec nekončí pri Zoltánovi Andruskóovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:50 Kolíková: Sudca má podľa Kolíkovej rozhodovať na základe dôkazov

Sudca má rozhodovať na základe dôkazov, ktoré má v predmetnej veci a nie na základe toho, čo si ľudia prajú, alebo sa im javí ako správne či spravodlivé. 

"Práve v takýchto kauzách je dôležité, aby sudca ostal nestranný a nezávislý a ustál to v sebe. Tým ochráni nás všetkých, tým ochráni spravodlivosť. Na základe dôkazov, ktoré vnímal ako kľúčové a podstatné, ak tak rozhodol a má za to, že je nevinný, tak to treba rešpektovať," uviedla Kolíková. Dodala, že v danej veci bude rozhodovať Najvyšší súd SR, takže nie je dôvod na momentálne spochybňovanie rozhodnutia.

Aktualizované 16:30 Reťaz nepriamych dôkazov podľa Blahovej nestačila

"Prázdno. Veci sú tak, ako sme si mysleli. Keď psychopatický grázli majú toľko rozumu, aby prechytračili náš právny systém, dá sa aj vraždiť z pohodlia domova," uviedla. 

Aktualizované 14:27 Blanár rešpektuje rozhodnutie súdu, ale verím, že sa raz dozvieme celú pravdu

Podpredseda opozičného Smeru Juraj Blanár rešpektuje rozhodnutie súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Ale verím, že sa raz určite dozvieme celú pravdu o tomto zločine," doplnil.

Aktualizované 14:25 Rozsudok rešpektuje aj opozičná ĽSNS. "Povzbudzujeme vyšetrovateľov a prokurátorov, aby sa prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice naďalej naplno venovali a aby nepoľavovali v hľadaní nepriestrelných dôkazov, ktoré povedú k odsúdeniu skutočných objednávateľov vraždy," reagoval hovorca strany Ondrej Ďurica. "Uvedomujeme si, že rozsudok bol pre mnohých ľudí prekvapením a sklamaním v ich očakávaní," uviedla strana s tým, že definitívne stanovisko bude možné zaujať až potom, čo celú vec ešte raz prešetrí a rozhodne Najvyšší súd SR.

Aktualizované 14:19 Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga je z rozsudku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka šokovaný, cíti hnev a smútok.

Pripomenul, že prípad nie je na konci a spravodlivosti môže byť učinené zadosť. Slovensko nie je anarchiou, poznamenal s tým, že krajina má spravodlivé súdnictvo, ktoré má dva stupne, a napríklad prokurátor sa môže odvolať, povedal Šeliga.

Aktualizované 14:03 Kollár dnes pri príležitosti rozsudku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zapálil v priestoroch parlamentu sviečky na znak solidarity s rodičmi v rámci tohto rozsudku.

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:45 Premiér Igor Matovič verí, že spravodlivosť si na oboch počká

"Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov ... verme, že spravodlivosť si ich oboch počká," napísal na sociálnej sieti Facebook. Neskôr si zmenil titulnú fotku na čiernu. 

"Úlohou nás všetkých by malo byť strážiť nezávislosť rozhodovania súdnej moci," dodal Matovič s tým, že po štvrtku podľa neho ľudia nebudú viac dôverovať slovenskému súdnictvu. Dodal, že súdy majú rozhodovať na základe evidentných dôkazov, ak ich v tomto prípade vyhodnotili ako nedostatočné, o niečom to podľa neho svedčí.

Aktualizované 13:41 Rozsudok šokoval aj ministra školstva

"Rozhodnutie súdu vo veci vraždy Jána a Martiny ma veľmi zaskočilo," napísal Gröhling. "Objednávatelia vraždy ale stále ostávajú nepotrestaní."

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/B.G.)

Aktualizované 13:39 Prezidentka Čaputová zapálila sviečku na SNP pri fotke Kuciaka a Kušnírovej.

Čaputová sviečka (Zdroj: Instagram/Zuzana Čaputová)

Aktualizované 13:14 Saková rešpektuje rozhodnutie súdu

Exministerka vnútra a poslankyňa parlamentu Denisa Saková na sociálnej sieti uviedla, že musí rešpektovať rozhodnutie súdu a veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím. "Ako matka si neviem predstaviť, čo teraz prežívajú najbližšie rodiny oboch mladých ľudí. Na druhej strane musím rešpektovať rozhodnutie súdu, ktorý koná nezávisle. Musím tiež veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím," skonštatovala Saková.

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/D.Š.)

Aktualizované 12:55 Predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd László Sólymos na sociálnej sieti uviedol, že všetci verili, že dnešný deň bude o vynesení definitívneho rozsudku. "Som v šoku, ale samozrejme nič iné mi neostáva, ako rešpektovať rozhodnutie súdu a veriť, že aj keď to trvá dlhšie, ako sme očakávali, vinníci neujdú spravodlivosti," napísal s tým, že úprimne súcití s rodičmi Martiny a Jána.

Aktualizované 12:52 "Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení, no aj po dnešnom verdikte súdu objednávatelia vraždy unikajú spravodlivosti. Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Stále však veríme v spravodlivosť, že všetci páchatelia v prípade tejto kauzy budú potrestaní," reagoval na rozsudok predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský.

Aktualizované 12:45 SaS verí, že objednávatelia tejto nechutnej vraždy budú odsúdení

Strana SaS stojí pri rodinách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Je absolútne nevyhnutné vyvinúť maximálne úsilie a odsúdiť objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nepriame dôkazy ukazovali na Mariána Kočnera a je preto skutočne zarážajúce, akú záverečnú reč sme si vypočuli. Veríme, že spravodlivosti bude zadosťučinené a objednávatelia tejto nechutnej vraždy budú odsúdení," uviedla strana v stanovisku. 

PRVÉ REAKCIE na verdikt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/R.S.)

Aktualizované 12:36 "A kto si objednal vraždu?" pýta sa bývalý prezident Andrej Kiska. 

Aktualizované 12:31 Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej nie je koniec príbehu

Oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej nie je koniec príbehu, myslí si podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na rozsudok. Podľa svojich slov vidí nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. "Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," skonštatoval Grendel.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyhlásil, že si nevie predstaviť, čo "po tejto nespravodlivosti" prežívajú rodiny zavraždených. "Buďte silní! Božie mlyny melú pomaly, ale isto," reagoval na sociálnej sieti.

Rozhodnutie súdu šokovalo predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (OĽANO), no hovorí, že ho treba rešpektovať. "Ani desiatky zozbieraných dôkazov a odloženie rozsudku nestačili na to, aby sa rodiny obetí dozvedeli definitívny verdikt," napísal na sociálnej sieti. "Myslím na rodičov obetí a všetkých pozostalých, pre ktorých musí byť tento rozsudok šokom. Týmto sa však hľadanie spravodlivosti nekončí a prípad pôjde pred Najvyšší súd," dodal.

Aktualizované 12:26 Ostáva dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov, uviedol Kollár

Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Uviedol v reakcii na rozsudok predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. O 13-tej avizoval vyhlásenie. 

Aktualizované 12:17 K rozsudku sa vyjadrili aj zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko

Verili, že si dnešným rozsudkom vydýchneme. "Chceme veriť, že sudcovia podrobne preverili všetky dôkazy a rozsudok, ktorý dnes vyhlásili, je podľa ich najlepšieho vedomia a svedomia. Ide však len o prvostupňové rozhodnutie a kedže dvaja členovia senátu prehlasovali predsedníčku, veríme, že je nesmierne dôležité, aby mal posledné slovo Najvyšší súd."

Aktualizované 12:04 Mikulec je zaskočený verdiktom súdu, no rešpektuje ho

Minister vnútra Roman Mikulec rešpektuje verdikt súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ním však zaskočený. Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PRIZNÁVAM, SOM ZASKOČENÝ Práca poctivého investigatívneho novinára je nenahraditeľná a nebezpečná. Ján Kuciak takým novinárom bol a zaplatil za to spolu so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou najvyššiu daň, životom. 21. februára 2018 sme sa zobudili do dňa, ktorý sa veľkými čiernymi písmenami zapísal do histórie tejto krajiny. Bol som zhrozený rovnako ako každý súdny človek. Niekto si dovolil siahnuť na slobodu nás všetkých tým, že vzal život človeku, ktorý poukazoval na prehnitý systém a podvodné správanie niektorých „podnikateľov“. V tom čase ešte nikto netušil aké zvrátenosti systém „našich“ ľudí ukrýva a čo vyšetrovanie vraždy prinesie. Korupciu a mafiánske praktiky v najvyšších poschodiach politiky a polície. Ľudia, ktorým sme mali dôverovať si urobili zo štátu eseročku a pomáhali kriminálnikom pri ich drancovaní štátu a prenasledovaní nepohodlných oponentov. Je to obludnosť, ktorá nemá vo vyspelej demokratickej spoločnosti obdobu a vrhla Slovensko naspäť do 90. rokov minulého storočia. Dnes už toto všetko vieme, o to viac zaskočený čítam verdikt súdu, ktorý oslobodil Mariána Kočnera. Áno, právo má platiť pre každého rovnako a nemôžeme niekoho odsúdiť len preto, že by si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári. Rovnako tak mi neprináleží hodnotiť prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov a verdikt súdu s plnou vážnosťou rešpektujem. Ako minister vnútra však vyjadrujem absolútne odhodlanie urobiť všetko pre to, aby polícia mala vždy rozviazané ruky pre poctivú prácu, o ktorú sa bude môcť oprieť prokurátor a aj sudca. #allforjan

Príspevok, ktorý zdieľa Roman Mikulec (@roman_mikulec_olano),

Mikulec hovorí, že mu neprináleží hodnotiť prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov. "Ako minister vnútra však vyjadrujem absolútne odhodlanie urobiť všetko pre to, aby polícia mala vždy rozviazané ruky pre poctivú prácu, o ktorú sa bude môcť oprieť prokurátor a aj sudca," uviedol. Práca investigatívneho novinára je nenahraditeľná a nebezpečná, podotkol Mikulec. Vražda novinára je podľa neho "obludnosť, ktorá nemá vo vyspelej demokratickej spoločnosti obdobu a vrhla Slovensko naspäť do 90. rokov minulého storočia".

Aktualizované 12:01 Rozsudok priniesiol viac otázok ako odpovedí

"Dnešný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priniesol viac otvorených rán ako pokoja a úľavy a viac otázok ako odpovedí," uviedla predsedníčka strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová.

Aktualizované 11:48 Obrovská rana pre dôveru v právny štát

"Rozsudok súdu sa ťažko akceptuje. Všetci sme túžili, aby bola Martinina a Jánova smrť náležite potrestaná. Rozsudok súdu je obrovská rana pre dôveru v právny štát, nakoľko objednávatelia nie sú potrestaní. Verejnosť teraz potrebuje podrobné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo súdu nestačili predložené dôkazy a vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o procesných zlyhaniach," vyjadril svoje sklamanie z rozhodnutia predseda strany SPOLU Juraj Hipš. 

"V právnom štáte má právo na spravodlivý súdny proces aj osoba, ktorá doterajším životom je považovaná za spoločenský závadovú. Tento súdny spor ešte nie je na konci, ale už len jeho priebeh a zverejnené dôkazy prispeli k otvoreniou spoločenskej diskusie o akceptovaní závadových osôb vo verejnom živote," doplnil expert strany na právo a spravodlivoť Pavel Nechala.   

Rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti

V prostredí nedôvery občanov voči polícii, prokuratúre a súdom na Slovensku rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti, uviedla na sociálnej sieti predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Rozsudok rešpektuje, no vníma ho ťažko. Ukazuje podľa nej aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje. "Rozhodnutím súdu v kauze Mariana K. a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť," skonštatovala Remišová.

Rozsudok vníma aj ako začiatok ďalšej etapy "ťažkého boja proti moci tých, ktorí sa stále spoliehajú na systém skorumpovaných sudcov, politikov a štátnych úradníkov". Šéfka Za ľudí pripomenula, že odkazom Jána Kuciaka je nevzdať sa a neprestať. "Našou úlohou a zodpovednosťou je dnes pracovať pre spravodlivosť tam, kde sme," dodala.

Reakcia Roberta Fica na rozsudok

Predseda opozičného Smeru a expremiér Robert Fico rešpektuje verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa vlastných slov si veľmi želá, aby sme sa dozvedeli, kto stál za vraždou. Vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti kritizoval médiá, pretože podľa neho ovplyvňovali proces v tejto kauze. "Obžaloba neuniesla dôkazné bremeno. Svedčí o tom aj fakt, že prokuratúra sa neúspešne pokúsila predložiť ďalšie návrhy na dokazovanie, a to iba tri dni pred vyhlásením rozsudku. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu rešpektujem. Sudcovia rozhodli na základe tých dôkazov, ktoré mali k dispozícii, a podľa vlastného presvedčenia," reagoval vo štvrtok Fico.

Odsúdenie troch páchateľov potvrdzuje, že skutok sa podarilo objasniť

Odsúdenie troch páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že "tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť". Uviedol podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. "Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť," dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

Jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je podľa Pellegriniho rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. "Je prirodzené, že na tieto rozhodnutia majú ľudia rôzne názory a že vzbudzujú rôzne emócie, ale tie nemôžu nahrádzať neodňateľnú zodpovednosť súdov za ich rozhodnutia," uviedol s tým, že je nevyhnutné, aby o verdikte súdu nebolo žiadnych pochybností. "Je nevyhnutné, aby o verdikte súdu v takto spoločensky citlivej veci nebolo žiadnych pochybností, preto bude HLAS - sociálna demokracia veľmi pozorne sledovať ďalší vývoj okolo tejto kauzy."     

Viac o téme: Ján KuciakMartina KušnírováAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu