Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS opäť mení cestovateľský semafor: Tieto krajiny sú znova rizikové!

Martin Klus Zobraziť galériu (3)
Martin Klus (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

BRATISLAVA - Nové prípady stále pribúdajú. Nielen na Slovensko. Zdá sa, že svet vstúpil do druhej vlny koronavírusu a niektoré krajiny opäť sprísňujú opatrenia. Slovensko zrejme nebude výnimkou. Po narastajúcom počte prípadov koronavírusu zverejnila vláda pandemický plán. Rezort zahraničia dnes zverejnil aj novú mapu tzv. cestovateľského semafora. Niektoré krajiny sú už opäť rizikové.

Rezort zahraničných vecí vydal nové cestovné odporúčanie. Obnovili tak cestovateľský semafor. Niektoré krajiny sú tak opäť v rizikovej zóne. V niektorých prípadoch sú v rizikovej zóne len niektoré regióny. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval štátny tajomník rezortu Martin Klus. 

 


Pandemický plán pre Slovensko má päť fáz: V akom prípade nás čaká núdzový stav? Tu sú podrobnosti


Rizikové je Španielsko, Belgicko aj Praha

Minulý týždeň opäť zasadalo konzílium epidemiológov, ktorého hlavným leitmotívom boli obavy z novej vlny šírenia koronavírusu v Európe či vo svete. "Opatrnosť je naozaj na mieste a hoc zo zoznamu tzv. bezpečných „zelených“ krajín nateraz nevypadla žiadna krajina, niečo sa predsa len mení," napísal Klus. 

KORONAVÍRUS Dovolenkári, pozor! Opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZV SR)

Do 1. septembra sa zatiaľ nebude prehodnocovať zoznam menej rizikových krajín (tzv. bezpečných či „zelených“). "Určili sa však tzv. rizikové regióny v krajinách, v ktorých sa viditeľne zhoršila epidemiologická situácia. Pre tieto oblasti platí odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania. Údaje budú epidemiológovia aktualizovať minimálne raz za dva týždne," uviedol štátny tajomník. 

Do zoznamu regiónov so zvýšeným rizikom nákazy momentálne patrí niekoľko krajín: 

  • celé Španielsko
  • celé Belgicko
  • celá Malta
  • Česku (Praha)
  • Chorvátsko (Vukovarsko-sriemska župa a Splitsko-dalmatínska župa)
  • Poľsko (Sliezske vojvodstvo a Malopoľské vojvodstvo)
  • Francúzsko (Provence-Alpes-Côte d’Azur a Île-de-France a Mayotte)
  • Holandsku sú to regióny Noordholland a Sudholland, v Írsku Midlands a Mid-East, 
  • Dánsko (Midtjylland)
  • Veľká Británia (Grampian)
  • Estónsko (ide o oblasti Tartumaa a Harju Maakond)

 

Riziko nákazy v krajinách sa bude posudzovať aj regionálne

Vo vláde sa ujal aj návrh, ktorý Klus presadzuje už dlhšiu dobu. "Teda aby odborníci z konzília, ktorí majú vždy rozhodujúce slovo, posudzovali mieru rizika nákazy v jednotlivých krajinách aj regionálne. Cieľom je upozorniť občanov na vážnosť situácie v niektorých „zelených“ krajinách, no zároveň hneď nevyraďovať celú krajinu zo zoznamu," napísal Klus. 

Ďalšou dobrou správou pre Slovensko je, že konzílium navrhlo upustiť od plošného zákazu osobnej komerčnej leteckej premávky medzi Slovenskom a krajinami mimo zoznam tzv. „bezpečných“ krajín. "Týka sa to napríklad Turecka, Egyptu či Ukrajiny. Podmienky by mali byť známe tento týždeň," dodal s tým, že všetky potrebné informácie nájdú občania na stránke rezortu

Pandemický plán

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v piatok nový pandemický plán, ktorý rieši postupy štátu počas pandémie. Určuje, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Plán konkretizuje opatrenia počas piatich fáz a prináša aj tzv. semafory pre potrebu zavádzania celoplošných opatrení, pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocnice.

Viac o téme: HraniceMinisterstvo zahraničných vecíMartin KlusCestovateľský semafor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu