Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o pas 3384 ľudí: Čoskoro sa však všetko zmení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 29. júla 2020) o slovenský pas 3384 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (786). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (784), rakúske (516), britské (378), americké (174), maďarské (130), švajčiarske (97), austrálske (77), nórske (75), írske (57), holandské (56), kanadské (53), belgické (44), talianske (37), švédske (32), fínske (19), francúzske (18), luxemburské (16), dánske (desať), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom).

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 1069 ľudí

O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz (od 1. februára 2015 do 27. júla 2020) na základe výnimky 1069 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 982 žiadateľov, ďalšie žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. Potvrdil to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (337), britským (189), nemeckým (148), americkým (91), austrálskym (64), švajčiarskym (47), kanadským (37), maďarským (16), talianskym (desať), luxemburským (deväť), švédskym (sedem), holandským a dánskym (po päť), francúzskym, írskym a rakúskym (traja), belgickým a izraelským (po dvoch), fínskym, poľským, rumunským a ukrajinským (po jednom).

Zákon o štátnom občianstve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu MV o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR.

Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii, čiže povolený pobyt cudzinca na území SR. Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Od prvej Ficovej vlády

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Aktuálnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je alebo nie je protiústavná.

Zákon o štátnom občianstve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Súčasná vláda Igora Matoviča (OĽANO) sa v programovom vyhlásení zaviazala, že umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty slovenského občianstva. Kabinet chce tiež riešiť situáciu osôb, ktoré prišli o slovenské občianstvo tak, aby im bolo vrátené na základe štandardných európskych princípov nadobúdania občianstva.

Zmena je už na stole

Rezort vnútra už pripravil novelu zákona, nachádza sa v pripomienkovom konaní. Slovenský pas by podľa návrhu už nemuseli strácať ľudia, ktorí získali občianstvo iného štátu osvojením, alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa. Strácať slovenské občianstvo prijatím cudzieho by nemuseli osoby ani vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej tri roky.

Cestovný pas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Od februára 2015 je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Z návrhu novely vyplýva, že ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo, by už oň nemuseli požiadať na základe výnimky ministra vnútra SR, ale v riadnom konaní a bez registrácie na cudzineckej polícii.

Viac o téme: ObčianstvoPasBratislavaSlovenskoZákon o štátnom občianstve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu