Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Návrh novely zákona o štátnom občianstve neprináša skutočnú nápravu, myslí si Bukovszky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o štátnom občianstve v zásade nerieši problém, ktorý vznikol v roku 2010. Myslí si to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Novela, ktorá je na stole, nepochopila ľudskoprávny aspekt problému," zdôraznil Bukovszky, ktorý v medzirezortnom pripomienkovacom konaní k návrhu legislatívnej úpravy pripravil niekoľko zásadných pripomienok. Splnomocnenec je presvedčený, že navrhované riešenie len zmierňuje podmienky straty občianstva, čo považuje za neprípustné. Bukovszky navrhuje obnoviť právny stav existujúci do roku 2010, čo by znamenalo, že štátne občianstvo nebude môcť byť odňaté proti vôli, ale len na vlastnú žiadosť občana.

Podľa Bukovszkého je toto riešenie naozajstnou nápravou stavu, keď zákon prijatý vládou Roberta Fica (Smer-SD) právnou fikciou spojil vôľu občana nadobudnúť štátne občianstvo iného štátu s vôľou dobrovoľného vzdania sa štátneho občianstva SR. "Nadobudnúť štátne občianstvo iného štátu nemusí byť a zväčša ani nie je totožné s vôľou stratiť štátne občianstvo SR," upozornil Bukovszky.

Toto má novela priniesť

Podľa návrhu novely zákona o štátnom občianstve, ktorej vo štvrtok uplynie lehota medzirezortného pripomienkového konania, by slovenské občianstvo už nemuseli strácať ľudia, ktorí nadobudli cudzie štátne občianstvo partnera za trvania manželstva, narodením, osvojením alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Novela takisto umožní nadobudnúť štátnym občanom SR cudzie štátne občianstvo bez straty nášho aj vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný minimálne trojročný pobyt. Z návrhu tiež vyplýva, že ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo, by už oň nemuseli požiadať na základe výnimky ministra vnútra SR, ale v riadnom konaní a bez registrácie na cudzineckej polícii.

Slovenský pas strácajú ľudia, ktorí prijali občianstvo iného štátu, na základe zákona, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Doteraz stratilo slovenské občianstvo takmer 3400 ľudí.

Viac o téme: Štátne občianstvoNovela zákonaBratislavaSlovenskoLászló Bukovszky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu