Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Návrh novely zákona o štátnom občianstve nerieši problém menšín, tvrdí Progresívne Slovensko

Irena Bihariová Zobraziť galériu (2)
Irena Bihariová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) považuje návrh novely zákona o štátnom občianstve za nedostatočný, pretože nerieši problém menšín žijúcich na Slovensku. Pripomína tiež, že zákon by sa mal zmeniť tak, aby občania, ktorí majú preukázateľné rodinné a osobné väzby v inej krajine, mohli nadobudnúť dvojité občianstvo.

Návrh podľa PS zmierňuje niektoré negatívne dopady zákona, ale nerieši problém menšín žijúcich na území SR, ani problémy ďalších skupín obyvateľstva, ako sú krajania či občania pracujúci v zahraničí. "Nepovažujeme vládou navrhovanú zmenu zákona za dostatočnú na to, aby odstránila faktickú diskrimináciu mnohých skupín slovenských občanov. Pozitívne hodnotíme hromadnú pripomienku občanov, žiadajúcu odstránenie tejto diskriminácie, ku ktorej sa pridali mnohí vládni poslanci a vysokí štátni úradníci," uviedla podpredsedníčka PS Zora Jaurová.

Od roku 2010 nemôžu občania SR nadobudnúť štátne občianstvo inej krajiny bez straty slovenského štátneho občianstva. "Tento zákon postihuje množstvo Slovákov, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, slovenských krajanov a zahraničných Slovákov, ale predovšetkým príslušníkov domácich menšín, keďže niektoré okolité krajiny pre nich ponúkajú občianstvo na etnickej báze," pripomenulo hnutie s tým, že ide najmä o Maďarov, "ale perspektívne aj o slovenských Chorvátov či Srbov".

Návrh novely zákona o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ministerstvo vnútra predložilo koncom júla do pripomienkového konania novelu zákona, ktorá má okrem iného umožniť občanom SR nadobudnúť cudzie štátne občianstvo bez straty slovenského aj vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej tri roky.

Hromadná pripomienka verejnosti, ako aj PS sa odvoláva na Ústavu SR, ktorá uvádza, že nikomu nie je možné odňať štátne občianstvo proti jeho vôli. O slovenský pas môžu prísť ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojitého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to takmer 3400 ľudí.

Viac o téme: ObčianstvoMenšinyNovela zákonaProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu