Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obrovský nárast nových prípadov KORONAVÍRUSU! Viacerí skončili v nemocnici: Dve mestá sú na tom najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Brownbill)

BRATISLAVA - V utorok (11. 8.) na Slovensku pribudlo 75 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 2690 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Na Slovensku včera pribudlo až 75 nových prípadov koronavírusu. Otestovali 3 131 ľudí, celkovo bolo urobených už 284 111 testov. Zvýšil sa aj počet hospitalizovaných. Hodnota kĺzavého mediánu je 43. Počet aktívnych prípadov je 775.

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Najviac prípadov v okolí Galanty

Najviac prípadov pribudlo v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Čo sa týka okresov, najviac prípadov pribudlo v okrese Galanta (21) a Bratislava (16). Koronavírus sa vyskytol aj v okresoch Senec (7), Bánovce nad Bebravou (5), Trnava (4), Dunajská Streda (3), Košice (2), Kysucké Nové Mesto (2), Prešov (2), Skalica (2) a Trebišov (2). Po jednom prípade evidujú v okresoch Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Rožňava, Ružomberok, Trenčín, Vranov nad Topľou a Zvolen. Je medzi nimi 29 mužov a 46 žien, sú vo veku od 12 do 83 rokov.

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

 

Stúpol aj počet hospitalizovaných

V utorok stúpol aj počet hospitalizovaných. V nemocniciach je momentálne 58 ľudí, čo je o 17 viac ako včera, z toho u 40 bol potvrdený koronavírus. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii takisto dvaja. 

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Dohľadané kontakty

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR za včerajší deň identifikovali spolu 75 nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Početnejší výskyt bol zaznamenaný v okresoch Galanta, Bratislava 1-5, Senec, Bánovce nad Bebravou a Trnava. V prípade okresu Bánovce nad Bebravou ide o kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v rámci identifikovaného ohniska nákazy.

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

V súčasnosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne prijíma v spolupráci so zainteresovanými subjektmi všetky potrebné protiepidemické a režimové opatrenia s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19 v zmysle usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave aktuálne uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie v prípadoch ochorenia COVID-19 zistených vo svojej územnej pôsobnosti.

Ohnisko v ďalšej firme

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Galante identifikoval za včerajší deň vo svojej územnej pôsobnosti 21 nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Výskyt ochorenia bol zaznamenaný v jednej z firiem v okrese, pričom ide o epidemiologickú súvislosť s už potvrdeným prípadom. U všetkých zamestnancov firmy sa v súčasnosti vykonáva testovanie na ochorenie COVID-19, úzkym kontaktom pozitívnych osôb bola nariadená izolácia a taktiež sa uskutočňuje testovanie.

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Galante v spolupráci s firmou zabezpečuje všetky potrebné protiepidemické opatrenia a komunikujú spolu o ďalšom postupe. Protiepidemické opatrenia vrátane testovania na ochorenie COVID-19 sa zabezpečujú aj v ubytovniach, v ktorých sa časť zamestnancov firmy zdržiava.

Dva importované prípady

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti dva úzke kontakty, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Galanta a dva importované prípady zo zahraničia – osoby rešpektovali aktuálne platné opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR, iniciatívne sa nahlásili na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a do času obdržania výsledkov testov na ochorenie COVID-19 zotrvali v domácej izolácii.

Odporúčanie pre zamestnávateľov

Aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede zaznamenal dva úzke kontakty v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Galanta, tretí prípad bol úzky kontakt s potvrdeným prípadom v podchytenom ohnisku nákazy COVID-19 v Dunajskej Strede. RÚVZ so sídlom v Dunajskej Strede pokračuje v epidemiologickom vyšetrovaní a prijíma všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19.

Obrovský nárast nových prípadov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Odporúčame zamestnávateľom, aby si aktualizovali krízové plány a dôsledne dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré si v nich zadefinovali. Medzi ne môžu podľa potreby a možností patriť napríklad obmedzenie stretávania sa pracovníkov z rôznych budov, resp. jednotlivých zmien, zavedenie ranného filtra, zabezpečenie odstupov medzi zamestnancami, nariadenie práce z domu a podobne.

Komunitné šírenie na Slovensku nie je 

Zároveň dôrazne upozorňujeme na potrebu zvýšenej intenzity umývania a dezinfekcie dotykových plôch, zabezpečenie pravidelného vetrania, ako aj nosenie rúšok v interiéroch, dodržiavanie sociálnych odstupov, ako aj časté umývanie a dezinfekciu rúk. Je dôležité dôsledne dodržiavať všetky platné opatrenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR a rovnako odporúčania miestne príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Na Slovensku v súčasnosti nezaznamenávame komunitné šírenie ochorenia COVID-19, nové potvrdené prípady ochorenia sú zväčša importy zo zahraničia alebo sú vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti.

Viac o téme: Nové prípadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu