Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Samosprávne kraje apelujú na lepšie a rýchlejšie čerpanie eurofondov, odkázal Viskupič

Jozef Viskupič Zobraziť galériu (2)
Jozef Viskupič (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

TRNAVA - Eurofondy v súčasnosti tvoria 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku. Združenie krajov SK8 preto dlhodobo apeluje na lepšie a rýchlejšie čerpanie eurofondov. Uviedol to predseda združenia SK8 a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič pri stretnutí so štátnym tajomníkom Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Vladimírom Ledeckým.

Hlavnou témou stretnutia bolo hľadanie spôsobu zlepšenia a zrýchlenia čerpania eurofondov v dobiehajúcom programovom období 2014-2020, ako aj v blížiacom sa období 2021-2027. "Prezentoval som naše odporúčania v príprave nového programového obdobia. Ak čoskoro nezodpovieme otvorené otázky, nebudeme schopní hneď od začiatku roka 2021 čerpať nové európske fondy, čo by bola zásadná chyba a premárnená príležitosť," uviedol predseda TTSK.

Podľa jeho slov predsedovia samosprávnych krajov upozorňovali už predchádzajúcu vládu, že predlžovanie a komplikovanie procesu prípravy nového programového obdobia 2021-2027 poškodí schopnosť čerpať eurofondy. "Samotná Európska komisia sa v minulosti viackrát jasne vyjadrila, že je na zodpovednosti členského štátu, ako si nastaví vnútorné parametre. V záujme čo najskoršieho začiatku čerpania TTSK presadzuje vylepšenie súčasného modelu. Zásadné zmeny alebo tvorba modelu totiž môžu nanovo výrazne predĺžiť už beztak oneskorené prípravy," doplnil Viskupič.

Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Európske štrukturálne a investičné fondy sú vo všeobecnosti jedným z najdôležitejších zdrojov finančných prostriedkov, z ktorých samosprávy spolufinancujú kapitálové investície do cestnej infraštruktúry, zlepšenia prístupu k verejným službám či rozvojové projekty so zameraním napríklad na ochranu životného prostredia.

V tejto súvislosti predseda TTSK adresoval podpredsedníčke vlády a ministerke Veronike Remišovej (Za ľudí) list s návrhmi konkrétnych opatrení na zásadné zrýchlenie procesov. "Predovšetkým ide o opatrenia týkajúce sa kontroly verejného obstarávania, aby obce a mestá mohli čerpať prostriedky na rekonštrukcie škôlok či výstavbu cyklotrás. Prijatie opatrení by už toto leto výrazne pomohlo zlepšiť čerpanie ešte v aktuálnom programovom období 2014-2020," uviedol odbor komunikácie TTSK.

"Špeciálne v období ekonomickej recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 môžu eurofondy nasmerované do opráv ciest alebo energetického zefektívnenia budov škôl, kultúrnych inštitúcií či zariadení sociálnych služieb pomôcť pri obnove ekonomickej aktivity a udržaní zamestnanosti," doplnil predseda SK8.

Viac o téme: EurofondyČerpanieSlovenskoJozef ViskupičSamosprávne kraje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu