Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší nebezpečný HOAX! Rómovia vraj majú lieky zadarmo: Klamstvo sa šíri niekoľko rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Facebooku sa opäť šírila ničím nepodložená informácia, že Rómovia nemusia v lekárňach platiť za lieky, pokiaľ predložia potvrdenie zo Sociálnej poisťovne. To však nie je pravda, táto dezinformácia z roku 2011 bola už mnohokrát vyvrátená.

Ide o jeden z najstarších a najvirálnejších hoaxov na slovenskom Facebooku. Na súkromnom profile sa objavil už v októbri 2011. V príspevku sa uvádzalo (doslovné znenie): „Rómovia nemusia platiť za lieky. Bol som v lekárni kúpiť deťom kvapky na kašeľ a do nosa atď. Predo mnou boli ONI, vybrali si lieky a ... potom vytiahli papier zo sociálky, ... lekárnička ho potvrdila a odišli. Pýtal som sa, čo to bolo a ona mi povedala, že sú sociálne slabí, tak im štát platí lieky.“

Tvrdenie je nepravdivé

Aj keď má tento príspevok takmer deväť rokov, mnohí používatelia Facebooku ho opäť zdieľali aj počas koronakrízy v roku 2020. Príspevok bol zdieľaný napríklad v skupine Občiansky tribunál, NEPOTREBUJEM POLITIKOV - Priama občianska demokracia, alebo tiež stránkou Ľsns-Ľudová strana Naše SlovenskoFan page.

Ďalší nebezpečný HOAX! Rómovia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Tvrdenie, že Rómovia nemusia platiť za lieky, prípadne, že im lieky platí štát, je nepravdivé. Za lieky s doplatkom a voľnopredajné lieky totiž v lekárni platia všetci bez výnimky. Rozsah zdravotnej starostlivosti a služieb s ňou súvisiacich uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia vymedzuje zákon č. 577/2004 Z. z. a rozsah a podmienky úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín vymedzuje zákon č. 363/2011 Z. z. Ani v jednom zo zákonov nie je zmienka o nároku na špeciálnu starostlivosť či akékoľvek iné úľavy v súvislosti s platbami za lieky na základe etnickej príslušnosti. Takéto opatrenie by bolo v rozpore s článkom 12 Ústavy SR.

V minulosti na svojom facebookovom profile správu vyvrátil aj Ábel Ravasz

Agentúra AFP kontaktovala Sociálnu poisťovňu, ktorá je v klamlivom facebookovom príspevku priamo spomenutá, s otázkou, či vydáva akékoľvek potvrdenie pre Rómov, na základe ktorého by si mohli nárokovať lieky zadarmo. Mária Ďurišová z odboru komunikácie s verejnosťou pre AFP uviedla: „Poplatky za lieky sú súčasťou zdravotného poistenia a zdravotnej starostlivosti, ktoré do kompetencie Sociálnej poisťovne nepatria. Sociálna poisťovňa je poverená o. i. výkonom nemocenského poistenia ako poistenia pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva. Pri posudzovaní nároku na nemocenské dávky Sociálna poisťovňa v žiadnom prípade neskúma, z akej skupiny obyvateľstva poistenec pochádza.“

Stanovisko o tom, že finančné úľavy na lieky sa neposkytujú na základe etnicity, poslala AFP Zuzana Štukovská z referátu komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová pre AFP uviedla, že v minulosti už vyvrátili hoax o tom, že by existovali potvrdenia od Úradu práce či už pre Rómov alebo pre poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, na ktoré by lekárne dávali zľavu.

V minulosti na svojom facebookovom profile správu vyvrátil aj Ábel Ravasz, bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity (2016 - 2020). V reportáži RTVS Ravasz uviedol, že neexistujú žiadne sociálne dávky špeciálne pre Rómov. „Zvyčajne sú to klamstvá a zvyčajne sú to účelové klamstvá,“ povedal Ravasz v minulosti pre RTVS.

Viac o téme: LiekyHoaxRómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu