Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

KORONAVÍRUS zmenil školstvo! Nový projekt rezortu: Tisícky detí prídu do škôl aj cez prázdniny

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Žiaci základných škôl si naplno užívajú prázdniny a oddychujú od školských povinností. V posledných troch augustových týždňoch však môžu navštevovať letné školy, ktoré ministerstvo školstva po prvýkrát finančne podporí.

Rezort školstva podporí 242 škôl, ktoré budú realizovať Letnú školu 2020. Vzdelávať sa bude 8499 detí. Najväčší záujem o letné školy je v Prešovskom kraji. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Letné školy ministerstvo podporí prvýkrát finančne.

Letné školy spustia prvýkrát

Podmienky výzvy zverejnenej na webe ministerstva začiatkom júna splnilo 242 z celkového počtu 244 žiadateľov. Pre tieto školy rezort rozdelil 372 600 eur. „Dve žiadosti boli vyradené pre nesplnenie podmienky oprávnenosti žiadateľa,“ uvádza tlačový odbor. Ministerstvo v Prešovskom kraji podporí 43 škôl s počtom detí 1484. Najmenší záujem bol v Bratislavskom kraji, kde budú vzdelávať 445 detí v 12 školách.

KORONAVÍRUS zmenil školstvo! Nový
Zobraziť galériu (2)

Letné školy môžu žiaci navštevovať od 10. do 28. augusta 2020, vždy od pondelka do piatka. Sú dobrovoľné pre školy, žiakov aj učiteľov. Vzdelávanie podľa ministerstva bude mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter. Cieľom je pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli, alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy, uviedli z tlačového odboru. „Som veľmi rád, že sme po prvýkrát spustili tento projekt a že ho školy využili. Obzvlášť vítam, že ho využívali aj školy, ktoré učia žiakov zo znevýhodneného prostredia, ktorým aj touto cestou chceme spoločne pomôcť pri návrate do tried v septembri,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Komisia pri posudzovaní žiadostí zohľadňovala, či aktivity letnej školy podporujú tvorivosť, hodnotovú výchovu, rozvoj čitateľskej, matematickej, informačnej a prírodovednej gramotnosti, analytického a kritického myslenia. Taktiež či sú výchovno-vzdelávacie aktivity prispôsobené veku a potrebám žiakov a pomáhajú im vyrovnať rozdiely vo vedomostiach. Komisia posudzovala, či súčasťou letných škôl sú aj pohybové aktivity.

Viac o téme: ŠkolstvoMinisterstvoLetné školy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu