Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gröhling prekvapil! Dnešný minister školstva mal v diplomovke väčšiu zhodu ako Kollár

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po tom, ako parlamentom zarezonovali témy záverečných prác a plagiátorstva, odrazu k tomu mali čo povedať aj viacerí členovia vlády. Sám minister školstva z SaS prišiel na sociálnej sieti s nečakaným priznaním o jeho diplomovke. Jeho zhoda je podľa slovenského systému ešte vyššia ako tá Kollárova, ktorého chceli pre túto kauzu odvolať z postu šéfa parlamentu.

Minister školstva Gröhling vyštudoval právo v rokoch 2004 až 2009 na vtedy ešte Bratislavskej vysokej škole práva, dnes už známej ako Paneurópskej vysokej škole. Ku kauze Kollárovej diplomovky mal preto tiež čo povedať. "Toto je téma posledných dní. Kontrola originality cez % zhody sa robí od roku 2010. Je to pomôcka, ktorá ukazuje, ako sa využívajú iné zdroje. Percento zhody ale neodhaľuje, či je práca plagiát alebo nie," hovorí na úvod minister.

Podľa jeho slov môžu byť práce, ktorá majú 5-percentnú zhodu a budú plagiát a práce s 35-percentnou zhodou a budú originál. Záleží od školiteľa, oponenta či odboru. "Najnižšia zhoda býva pri prírodovedných odboroch, vyššia pri spoločenskovedných, najvyššia často pri práve. Niekde sa povoľuje 40 %, niekde 30 %, inde to nie je presne dané. Fakulta práva UPJŠ povoľuje 50 % zhodu pri rigoróznych prácach," hovorí Gröhling.

Preveril aj seba, zhoda je vyššia ako u Kollára

"A keď už sa teda má preverovať pol Slovenska, preveril som si aj seba," začal ďalší odsek v statuse minister. Ten študoval v oblasti práva a tam, ako už sám spomenul, bývajú zhody v záverečných prácach pomerne vysoké. "Pozrel som si svoju prácu z roku 2009. Je z oblasti práva, nadväzovala na bakalárku, naštudoval som si x zdrojov, citoval, konzultoval som ju so školiteľom, prerábal, dostal som kladné posudky (a samozrejme aj kritiku) a obhájil som ju pred komisiou. Dal som si ju do systému a zhodu som mal 31 %. Aj podľa dnešných pravidiel je to pre oblasť práva v poriadku," myslí si šéf školského rezortu z SaS.

Pripravujú zmenu, možno aj odoberanie titulov

Percento zhody je podľa Gröhlinga v práci orientačné a nemusí ešte znamenať nič. "Práce s originálnym vedeckým výskumom majú percento nízke. Práce, ktoré odkazujú na existujúce texty, spracúvajú ich a interpretujú, majú percento vyššie. Je úlohou školiteľa, oponenta a školy sledovať celkovú prácu študenta počas 5 rokov a dohliadať na to, aby ju vypracoval sám," tvrdí minister s tým, že vláda chystá novelu zákona, ktorý už v súčasnosti je na ministerstve spravodlivosti.

"Po vzore Česka sme nachystali zákon, ktorý už je na rezorte spravodlivosti a ktorým bude možné do budúcnosti odoberať tituly. Masarykova univerzita takto preverila 125-tisíc prác. Z nich vybrala 1200, ktoré mali vyššiu zhodu. Z nich 10, pri ktorých kontrolovali, či sa odoberie titul a následne takto odobrali 2 tituly," popisuje minister školstva.

Viac o téme: Diplomová prácaZhodaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu