Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rokovanie vlády: SNSĽP je potrebné zosúladiť s Parížskymi princípmi, odporúča výbor OSN

Rokovanie vlády Zobraziť galériu (2)
Rokovanie vlády (Zdroj: Topk/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Status Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) by sa mal urýchlene zosúladiť s Parížskymi princípmi, Slovenská republika by takisto mala zlepšiť zabezpečenie práv osôb s obmedzenou osobnou slobodou, najmä v prípade prístupu k právnej pomoci a informovania príbuzných. Výbor OSN pre nedobrovoľné zmiznutia to odporúča slovenským orgánom v záverečnom stanovisku k východiskovej správe SR o implementácii záväzkov vyplývajúcich z Medzinárodného dohovoru o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím. Správu o prerokovaní východiskovej správy k dohovoru v stredu schválila vláda.

Výbor zverejnil záverečné stanovisko 11. októbra 2019. V rámci odporúčaní spomína aj zriadenie nezávislého mechanizmu s právomocou vykonávať neoznámené návštevy v zariadeniach, v ktorých sa môžu nachádzať osoby s obmedzenou slobodou, bez ohľadu na charakter týchto zariadení.

Rokovanie vlády: SNSĽP je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topk/Ján Zemiar)

Výbor tiež odporúča urýchlenie procesu ratifikácie Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Ďalšie odporúčania sa týkajú vzdelávania všetkých relevantných zložiek o nedobrovoľných zmiznutiach, foriem nápravy a odškodňovania obetí trestných činov a úpravy právneho statusu nezvestných osôb.

Do 11. októbra 2020 má SR poskytnúť výboru OSN informáciu o implementácii odporúčaní v bodoch týkajúcich sa SNSĽP, vzdelávania a práva na nápravu a náhradu škody. Odporúčania nie sú pre hodnotený štát právne záväzné, krajina sa má nimi zaoberať, posúdiť ich implementáciu v rámci vnútroštátnej legislatívy, prípadne iných opatrení.

Viac o téme: VládaRokovanie SlovenskoVýbor OSNStatus Slovenského národného strediska pre ľudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu