Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

IOM podáva pomocnú ruku Britom, ktorí chcú po brexite ostať na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku začal vo štvrtok poskytovať občanom Veľkej Británie bezplatnú pomoc pri zmenách v registrácii pobytu na území republiky, ktorú budú musieť absolvovať po vystúpení Británie z EÚ. Informoval o tom Michal Milla z komunikačné oddelenia organizácie.

IOM taktiež bude asistovať pri registrácii pobytu ich rodinných príslušníkov a riešení iných problémov, ktoré by im po tzv. brexite mohli skomplikovať pobyt na Slovensku. "Služby sú určené primárne ľuďom, ktorí čelia špecifickým výzvam v dôsledku zdravotného postihnutia, chronického ochorenia, jazykovej bariéry, bariér v gramotnosti alebo nedostupnosti potrebných technológií," povedala vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.

Organizácia sa bude zameriavať aj na britských občanov žijúcich v regiónoch mimo Bratislavy. "Chceme, aby sa služby s informáciami o zabezpečení pobytových práv dostali k čo najširšej skupine občanov Spojeného kráľovstva," doplnila Vatráľová. Podľa tzv. brexitovej dohody majú Briti pracujúci a žijúci na Slovensku, ktorí prišli pred 31. decembrom 2020, právo ostať tu aj po vystúpení Británie z EÚ. Do konca júna 2021 si potom budú len musieť vymeniť preukaz občana EÚ za nový právoplatný dokument.

Okrem určitých kategórií rodinných príslušníkov britských občanov budú pre ostatných Britov, ktorí chcú prísť na Slovensko po januári 2021, platiť pravidlá ako pre štátnych príslušníkov krajín mimo EÚ. Slovenskí občania žijúci v Británii, ktorí tam plánujú ostať aj po brexite, sa musia prihlásiť do tzv. Pobytovej schémy pre občanov EÚ (EU Settlement Scheme). Prihlášku si môžu podať do 30. júna 2021.

Viac o téme: BritániaIOMBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu