Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia odíde z rokovaní s EÚ, ak dohoda nebude do polovice októbra, vyhlásil Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v nedeľu pred dôležitým kolom pobrexitových obchodných rozhovorov s Európskou úniou pohrozil, že Londýn by mohol v najbližších týždňoch odísť z rokovaní. Podľa jeho slov by bol odchod z EÚ bez dohody "dobrým výsledkom pre Spojené kráľovstvo", informovala agentúra AP.

V čase viaznucich rozhovorov Johnson povedal, že dohoda bude možná len vtedy, ak sú vyjednávači EÚ pripravení "prehodnotiť svoje súčasné pozície". EÚ naopak obviňuje Britániu z toho, že nerokuje seriózne. Británia oficiálne vystúpila z EÚ 31. januára. Do konca tohto roka plynie prechodné obdobie, počas ktorého by sa obidve strany mali dohodnúť na budúcich politických a obchodných vzťahoch.

Rokovania o obchode však viaznu, keďže Londýn odmieta pristúpiť na požiadavky EÚ, najmä v otázkach ako rybolov a štátna pomoc pre firmy. Bez dohody by Nový rok priniesol clá a ďalšie ekonomické bariéry medzi oboma stranami. Ďalšie rokovania sa začínajú v utorok v Londýne. Hlavný britský vyjednávač David Frost a jeho náprotivok z EÚ Michel Barnier sa stretnú na v poradí už ôsmom kole rozhovorov.

Británia odíde z rokovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Barnier minulý týždeň uviedol, že je "znepokojený a sklamaný" nedostatkom pokroku, pričom Londýn podľa neho nerokuje "konštruktívne". Frost v rozhovore pre nedeľňajšie noviny Mail on Sunday povedal, že Británia nebude robiť kompromisy v základných otázkach, ako je kontrola nad vlastnými zákonmi. EÚ tvrdí, že dohoda musí byť uzavretá do novembra, aby zostal čas na jej parlamentné schválenie a právne preskúmanie pred vypršaním prechodného obdobia.

Johnson v najnovších vyjadreniach hovorí ešte o kratšej lehote - dohoda podľa neho musí byť dosiahnutá do summitu EÚ 15. októbra. "Ak sa nedokážeme dohodnúť dovtedy, potom si nemyslím, že budeme mať dohodu o voľnom obchode, a mali by sme to akceptovať a ísť ďalej," povedal vo vyhlásení, ktoré jeho kancelária zverejnila pred tým, ako ho v pondelok prednesie.

Barnier žiada od Londýna vysvetlenie vo veci ústupku od záväzkov

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier v pondelok vyhlásil, že bude požadovať od Londýna objasnenie správy, podľa ktorej Británia plánuje porušiť záväzky, ktoré prijala počas rokovaní o svojom vystúpení z Únie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Barnier reagoval na správu v denníku Financial Times, že vláda premiéra Borisa Johnsona plánuje úpravu domácej legislatívy. To by viedlo k oslabeniu záväzkov týkajúcich sa zachovania otvorenej hranice medzi územím Severného Írska, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je členským štátom EÚ.

Michel Barnier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Má sa tak podľa Reuters stať v prípade, ak sa Británii do 15. októbra nepodarí s Bruselom dohodnúť sa na budúcej obchodnej zmluve medzi oboma stranami. K uvedeným záväzkom sa britská strana prihlásila minulý rok podpisom dohody o brexite. Otázka írsko-severoírskej hranice bola jedným z kľúčových prvkov tejto dohody. Únia túto otázku považuje za dôležitú na udržanie mieru v Severnom Írsku.

"Tento protokol je podmienkou na zachovanie mieru a na ochranu neporušiteľnosti jednotného trhu. Je to tiež nevyhnutná podmienka dôvery medzi nami, pretože sa musí rešpektovať všetko, čo sme podpísali v minulosti," opísal situáciu Barnier v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Inter. Barnier povedal, že od svojho Davida Frosta, ktorý vedie rokovací tím britskej strany, požiada o informácie za účelom "lepšieho pochopenia" zámerov britskej vlády.

Von der Leyenová upozornila Britov, aby rešpektovali záväzky

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová upozornila v pondelok britskú vládu, že Spojené kráľovstvo je právne zaviazané rešpektovať dohodu o brexite, ktorá musí byť základom pre ďalšie zmluvy o budúcich vzťahoch medzi oboma stranami. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Predsedníčka EK Ursula von
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

"Verím britskej vláde, že implementuje dohodu o vystúpení, ktorá je záväzná podľa medzinárodného práva a je predpokladom budúceho partnerstva," spresnila šéfka exekutívy EÚ.

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu