Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRIESKUM EÚ nás poriadne zahanbil: V tejto odsúdeniahodnej veci sú Slováci jednoznačne najhorší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

BRUSEL - Slováci a Češi najviac zo všetkých národov Európskej únie tolerujú drobné podplácanie úradníkov či ďalších verejných osôb. Vyplýva to z prieskumu unijnej agentúry pre základné práva (FRA), ktorý hodnotil vnímanie politiky, justície a korupcie v štátoch EÚ. Tri pätiny ľudí majú podľa výsledkov dojem, že sa o nich politici nezaujímajú.

Šesťdesiatjeden percent Slovákov a 59 percent Čechov považuje podľa záverov prieskumu za prijateľné dať niekedy drobný úplatok alebo ponúknuť protislužbu, ak chcú rýchlejšie vybaviť svoju vec na úrade. Aj na ďalších miestach v poradí sa s výnimkou Francúzska umiestnili postkomunistické krajiny ako Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko či pobaltské štáty. V celej 27-čke akceptuje občasné drobné podplácanie priemerne 35 ľudí, 64 percent je naopak jasne proti. 

PRIESKUM EÚ nás poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako obzvlášť veľký problém vnímajú ľudia nutnosť podplácania u lekára. Viac než tri pätiny obyvateľov niektorých krajín východnej časti únie sú presvedčené, že je potrebné aspoň občas ponúknuť úplatok, aby si človek zaistil lepšiu starostlivosť vo verejných nemocniciach. "Počet ľudí rozčarovaných z korupcie a fungovania našich demokratických spoločností by mal štáty EÚ prinútiť k činom," okomentoval výsledky prieskumu riaditeľ FRA Michael O´Flaherty.      

PRIESKUM EÚ nás poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo vnímaní politikov sú medzi jednotlivými štátmi zásadné rozdiely. Pocit, že sa o nich vládni alebo opoziční politici vôbec nezaujímajú, má 81 percent Chorvátov a 80 percent Rumunov. Výrazne spokojnejší sú v tomto smere obyvatelia Škandinávie, kde dala podobnú nedôveru najavo necelá tretina ľudí. Prieskumu sa zúčastnilo 35 000 ľudí z unijných krajín, Británie a Severného Macedónska. Prebiehal vlani od januára do októbra. 

Viac o téme: KorupciaPodplácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu