Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po Smere sa štiepi aj ich mladšia verzia: Odchod oznámili v liste, prišla okamžitá reakcia!

Po Smere sa začínajú štiepiť aj Mladí sociálni demokrati Zobraziť galériu (3)
Po Smere sa začínajú štiepiť aj Mladí sociálni demokrati (Zdroj: Facebook/Mladí Sociálni Demokrati, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Občianske združenie Mladí sociálni demokrati (MSD) opúšťajú v reakcii na pondelkové (22. 6.) vyhlásenie povereného predsedu Igora Melichera polovica predsedníctva, krajskí koordinátori aj ďalší členovia a sympatizanti.

Informoval podpredseda organizácie Peter Burčo. Igor Melicher pritom spolu s ďalšími členmi organizácie ešte v pondelok povedal, že MSD bude naďalej spolupracovať so stranou Smer-SD. Členovia organizácie odchádzajú podľa Burča z MSD, pretože budúcnosť sociálnej demokracie na Slovensku si spájajú s podpredsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

Igor Melicher
Zobraziť galériu (3)
Igor Melicher  (Zdroj: Facebook/Igor Melicher - Mladí Sociálni Demokrati)

Melicherovci hovoria o odchode Pellegriniho ako o oslabení ľavice

Melicher v pondelok skonštatoval, že Smer-SD bol a bude jediným relevantným sociálnodemokratickým partnerom organizácie na politickej scéne. Odchod Pellegriniho a ďalších poslancov zo Smeru-SD je podľa neho oslabením ľavice a sociálnej demokracie na Slovensku. "Mladých sociálnych demokratov, po pondelkovom mediálnom vyhlásení povereného predsedu Igora Melichera s vybranými členmi občianskeho združenia opúšťa polovica predsedníctva, krajskí koordinátori aj výrazný počet členov a sympatizantov," píše sa v stanovisku odchádzajúcich členov MSD.

"Odchádzajúci členovia predsedníctva rešpektujú stanovisko povereného predsedu Mladých sociálnych demokratov, ktorý toto poverenie dostal ráno, pred samotným mediálnym vyhlásením. Mrzí nás, že po boku povereného predsedu, ktorý publikoval pohľad organizácie ako celku, nestál ani jeden člen predsedníctva Mladých sociálnych demokratov (MSD). Žiaľ sme o tom mnohí ani nevedeli. ," pokračuje stanovisko v liste zaslanom redakciám.

"Zdôrazňujeme fakt, že MSD sa snažilo vždy spájať ľavicovo zmýšľajúcich mladých ľudí, ktorí sa hlásia k odkazu Alexandra Dubčeka. Presadzujúc demokratické hodnoty solidarity, rovnosti a slobody. Žijeme v demokratickej spoločnosti a preto pokladáme za dôležité a potrebné vyjadriť názor aj ostatných členov združenia, ktorí s takýmto štýlom a spôsobom presadzovania sociálno demokratických hodnôt nesúhlasia," argumentujú odídenci v liste. Po Pellegriniho odchode sa následne rozhodli oznámiť ostávajúcim členom predsedníctva svoje ukončenie členstva v občianskom združení Mladí sociálni demokrati.

Reakcia ostávajúcich členov prišla okamžite

Krátko po uverejnení listu odchádzajúcich členov sa rozhodlo reagovať aj druhé krídlo, ktoré v združení ostáva. "V médiách sa dnes objavili vyjadrenia bývalých podpredsedov, ktorí už občianske združenie opustili, preto sú ich vyjadrenia v podstate irelevantné a pre chod organizácie nepodstatné," myslia si členovia MSD. 

"Mrzí nás, že sa naši bývalí členovia rozhodli útočiť na organizáciu, ktorá im dala skutočne veľa," dodalo združenie.

Členov ľavicového združenia včera na sociálnej sieti ešte po tlačovej konferencii podporil aj člen klubu Smeru Ľuboš Blaha, ktorý však ešte v čase, keď písal status pravdepodobne nevedel, že dnes prídu niektorí členovia s týmto rozsiahlym stanoviskom o odchodze z MSD.

Po Smere sa štiepi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ľuboš Blaha)

Viac o téme: OdchodSmer-SDMladí sociálni demokrati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu