Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blaha čelí obvineniu z popierania zločinov režimov: Fico stojí za ním

(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil poslanca parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Predseda Smeru-SD Robert Fico obvinenie označil za politické šikanovanie ľudí a za Blahom stojí.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 3. júla 2020 obvinil Ľ. B. z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Polícia začala konať na základe trestného oznámenia. Viac informácií nie je možné poskytnúť," uviedla pre Bárdyová.

Trestné oznámenie na Blahu podala podľa šéfa Smeru-SD europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Blaha je podľa neho obvinený preto, lebo na sociálnej sieti prevzal vymyslený obrázok, na ktorom bola vyobrazená prezidentka Zuzana Čaputová s textom "Žime tak, aby Martin Šmíd nezomrel nadarmo". Šmíd bol vymyslenou osobou z čias nežnej revolúcie. "Všetci vieme, že v novembri v roku 1989 bola vymyslená smrť vymysleného človeka, ktorý mal zomrieť pri zásahu polície, len preto, aby bola vymyslená ešte väčšia miera demonštrácií v novembri 1989," priblížil Fico.

Táto dezinformácia sa vtedy podľa neho úmyselne šírila a napokon sa to vyvrátilo. Blaha začal podľa Fica len historicky hodnotiť, čo sa stalo v roku 1989. "Toto komentoval Ľuboš Blaha, že ľudia, nebláznime, predsa nemôžeme takýmto spôsobom ovplyvňovať históriu," dodal Fico s tým, že za toto je Blaha obvinený.

Viac o téme: ZločinObvinenie Robert FicoSmer-SDĽuboš BlahaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu