Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Bývalý sudca Sklenka vypovedá na NAKA: Ohromujúca požiadavka, výsluch bude trvať niekoľko dní!

Vladimír Sklenka Zobraziť galériu (5)
Vladimír Sklenka (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

NITRA - Národná kriminálna agentúra v Nitre sa od dnešného dňa, na celých päť dní stáva doslova „prechodným bydliskom“ pre bývalého podpredsedu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku. Práve jeho výpoveď a spolupráca s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti v justícii spustila policajnú akciu BÚRKA. V marci tohto roku pre nevídanú kauzu zadržali príslušníci NAKA osemnásť ľudí, z toho trinásť sudcov. Sklenkovi pre spoluprácu s políciou a po dohode s prokurátorkou dočasne odložili trestné stíhanie.

Aktualizované o 16:00

Výsluch Vladimíra Sklenku dnes skončil, polícia ho odváža z nitrianskej NAKA.

Vladimíra Sklenku odvážajú po výsluchu na NAKA v Nitre (Zdroj: Ivan Mego)

Advokát Moniky Jankovskej po výsluchu bývalého sudcu Vladimíra Sklenku.

Advokát Moniky Jankovskej po výsluchu Vladimíra Sklenku na NAKA v Nitre (Zdroj: Ivan Mego)

Vladimír Sklenka vypovedal na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vladimír Sklenka vypovedal na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vladimír Sklenka vypovedal na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Aktualizované o 12:50

Podľa právneho zástupcu Vladimíra Varinského by mal výsluch jeho mandanta trvať niekoľko dní. „Možno sa skončí v piatok, možno na budúci týždeň. Je to na dlhšie,“ skonštatoval počas pauzy vo vypočúvaní. Akékoľvek ďalšie vyjadrenie k prípadu či priebehu výsluchu odmietol poskytnúť. „Nemám mandát, možno po výsluchu, po dohode s klientom, ak mi ten mandát dá, poskytneme krátke stanovisko. Vypovedá, to je všetko, viac k tomu nepoviem,“ skonštatoval Varinský.

Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedá na NAKA v Nitre (Zdroj: Ivan Mego)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry si na výsluch Vladimíra Sklenku vyhradil celých päť dní. Ide o nevídaný výsluchový maratón, aký sa ani pri podobných závažných kauzách nedej príliš často. Sklenka je od pondelka až do piatku predvolaný na deviatu hodinu ráno, aby rozkryl a vyrozprával všetko o všetkých trestných činoch, o ktorých má vedomosť. 

Jeho výpoveď už poslúžila ako dôkaz pri odhaľovaní trestnej činnosti sudcov, medzi ktorými je napríklad aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, jej sestra a tiež sudkyňa Andrea Hajtová, ale aj sudkyňa, ktorá rozhodoval civilný spor týkajúci sa televíznych zmeniek televízie Markíza Zuzana Maruniaková.

Galéria: Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedá na NAKA v Nitre

Vladimír Sklenka vypovedá o trestných činoch, ktoré páchal spolu s Mariánom Kočnerom, ale aj o desiatkach prípadoch nezákonného správania sa sudcov, ktorých riadil, alebo o nich niečo vedel. Podľa vlastnej výpovede a z opisu jeho trestnej činnosti, ktorej sa dopúšťal na Okresnom súde Bratislava I., ako jeho podpredseda, vystupoval ako organizátor, objednávateľ aj návodca. Prokurátorka  s ním však urobila dohodu a pre jeho svedecké výpovede mu dočasne odložila vznesenie obvinenia.

Sklenka má prisľúbenú absolútnu beztrestnosť

Sklenka má ako korunný svedok dokonca prisľúbenú absolútnu beztrestnosť. Nepochopiteľné je, že Vladimírovi Sklenkovi zatiaľ nehrozí ani to, že by prišiel o majetok nadobudnutý z páchania trestnej činnosti. Z uznesenia o vznesení obvinenia  Marianovi Kočnerovi pritom vyplýva napríklad to, že Kočner dal Vladimírovi Sklenkovi 100-tisíc eur za to, aby zabezpečil prostredníctvom súdnej úradníčky prednostný zápis do obchodného registra Okresného súdu Bratislava I. v súvislosti so spoločnosťou Technopol Servis a.s.

V prípade Vladimíra Sklenku to podľa uznesenia o vznesení obvinenia Kočnerovi nie je zďaleka ojedinelý prípad. Pri zrátaní rôznych úplatkov, ku ktorým sa Sklenka sám priznáva, ide rádovo o státisíce eur. No tie by mu bez zásahu orgánov činných v trestnom konaní nakoniec mohli zostať.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

„Predmetná trestná vec je v štádiu neverejného prípravného konania. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci, ani k vykonávaným procesným úkonom vyjadrovať,“ reagovala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry prostredníctvom hovorkyne Jany Tökölyovej.

Odloženie trestného stíhania ako v  prípade Sklenku, prokurátori radi používajú napríklad pri rozkrývaní rôznych mafiánskych skupín. Či mu však okrem slobody, zostanú navyše aj státisícové majetky nadobudnuté z úplatkov od Mariana Kočnera budeme sledovať tak ako dianie počas jeho výsluchov na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre.   

Viac o téme: NAKAVladimír SklenkaMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu