Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tituly ako Európske hlavné zelené mesto reprezentujú aj Slovensko, tvrdí Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE – Tituly ako Európske hlavné zelené mesto reprezentujú nielen mesto a svojich občanov, ale aj Slovensko. Po stretnutí s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom to v piatok uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Košice boli v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry, v roku 2016 Európskym mestom športu, vlani Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva a Košice sa chcú v roku 2023 uchádzať o titul Európske hlavné zelené mesto. Ako sa Korčok s Polačekom zhodli, nejde o zbieranie titulov.

„Ide o to, ako toto mesto urobiť otvoreným, ako ho urobiť lepším pre jeho občanov,“ povedal Korčok. Polaček po spoločnom rokovaní pripomenul, že v Košiciach sídli 17 veľvyslanectiev, honorárnych konzulov a generálny konzulát. Podľa jeho slov je spolupráca s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR dôležitá aj v súvislosti s kandidatúrou na Európske hlavné zelené mesto a budú sa uchádzať o jeho podporu.

„Je to spôsob, aby sme dokázali naberať nové partnerstvá, priateľstvá a skúsenosti z miest, ktoré môžu byť našimi partnermi – aby sme dokázali efektívnejšie nastaviť prihlášku tak, aby sme mohli byť úspešní a byť lídrami na Slovensku v zelených veciach, zelenej technológii a IT technológiách,“ povedal Polaček s tým, že sa uchádzajú o podporu všetkých rezortov.

Minister uviedol, že jeho hlavnou úlohou je zastupovať Slovensko v zahraničí a hájiť záujmy Slovenska. Aj preto sa rozhodol cestovať i po Slovensku a stretávať sa s predstaviteľmi samospráv. „V tejto chvíli je tou najdôležitejšou úlohou, ktorú mám aj ja ako minister zahraničných vecí, rokovať o pomoci, ktorá príde z Európskej únie na to, aby sme sa vyrovnali s dôsledkami nového koronavírusu. To chceme nastaviť tak, aby z toho profitovali naši občania, aby boli tie peniaze minuté zmysluplne,“ dodal s tým, že je potrebné modernizovať a pretvárať ekonomiku vo všetkých regiónoch. „Práve tá zelená agenda sú spolu s digitalizáciou veľmi dôležité,“ uviedol.

Vo štvrtok (18. 6.) v Košiciach navštívil minister i výcvikové stredisko pilotov Slovak Training Academy. Podľa jeho slov je v podobných prípadoch potrebné viac komunikovať. „Hluk, ktorý helikoptéry spôsobujú, pochopiteľne vyrušuje občanov. Má to však aj druhú stranu mince – vzniklo tu 327 nových pracovných miest. Ten projekt má veľkú budúcnosť, pretože je jedinečný svojho druhu v Európe,“ dodal Korčok.

Viac o téme: SaSJaroslav PolačekIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu