Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf banského úradu od liberálov nepríjemne prekvapil: Nové fleky pre známych, poznajú sa z jachtingu!

SaS je kritizovaná za nomináciu šéfa banského úradu Zobraziť galériu (2)
SaS je kritizovaná za nomináciu šéfa banského úradu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Už počas apríla sa medializovala výmena predsedu Hlavného Banského úradu (HBÚ). Kritika padala hlavne na to, že minister hospodárstva Richard Sulík z SaS na post šéfa tohto úradu dosadil bývalého okresného predsedu SaS Bohumíra Zvrškovca. Ten mal byť len akýmsi krízovým manažérom na rozhýbanie úradu, no ten na kľúčové pozície už stihol povyberať svojich známych!

Sulík Zvrškovca do funkcie predsedu úradu menoval v apríli. Podľa neziskovky Transparency International Slovensko (TIS) totiž Zvrškovec vybral na čelo úradu v Košiciach a v Banskej Bystrici dlhodobých známych. Tí pritom nemajú skúsenosti s banskou činnosťou.

Človek z radov SNS

"Máme silné podozrenie, že výberové konania neboli v skutočnosti férové. V Košiciach komisia pod Zvrškovcovým vedením vybrala bývalého krajského šéfa SNS v tomto meste Ľubomíra Ontkoviča. Ontkovič priznal, že sa so Zvrškovcom pozná dávnejšie," píše v statuse TIS


Stranícka nominácia krátko po nástupe vlády: SaS si dosadila svojho človeka za šéfa banského úradu


Známosti cez jachting

Tu sa tento prípad nekončí. Ďalším Zvrškovcovým známym je aj istý Miroslav Šatara. Bude zastávať post predsedu obvodného banského úradu v Banskej Bystrici. Podľa TIS sa majú poznať cez jachting. Vo výberovom konaní na miesta predsedov banských úradov uspeli ľudia zvonka, ktorí v ňom porazili viacerých odborníkov a dlhoročných zamestnancov úradu.

Šéf banského úradu od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/TIS, firstyachting.eu)

Skúpy na životopis

Zvrškovec však neposkytol životopisy novo vybraných funkcionárov Ontkoviča a Šataru. Argumentuje tým, že na to nemá súhlas dotyčných pánov. Tvrdí však, že obaja majú dlhoročné manažérske skúsenosti. 

"Šatara je jediným z piatich uchádzačov na post banského šéfa v Banskej Bystrici, ktorý dokázal urobiť písomný test z banskej legislatívy a postúpiť do druhého – ústneho kola. Test nedokázal na potrebný počet bodov napísať ani vedúci oddelenia ochrany, využívania nerastných surovín a výbušnín ObÚ v Banskej Bystrici Ľuboš Bohuš. Šatara ho v rozhovore s Transparency zhodnotil ako „špičkového odborníka“. Na tom, že Bohuš cez test neprešiel, nevidí nič zvláštne," píše TIS. „To sú primitívne veci, takéto výberové konania,“ ohradzuje sa Šatara s tým, že si potrebné banské zákony osvojil počas jedného víkendu.

Skúsenosti Šataru vyvolávajú otázky

Podľa neziskovky Šatara v posledných pätnástich rokoch pôsobil ako konateľ ale aj spoločník v deviatich firmách. Šesť z nich už neexistuje a siedma, ktorou sú Kúpele Brusno, je dnes už v konkurze. "Dlhoročný jachtár Šatara tiež investoval do biznisu v tejto oblasti v Chorvátsku, podnikanie mu však príliš nevychádza. Jeho firma má posledné dva roky pravidelne daňové a odvodové nedoplatky a za 11 rokov činnosti firma celkovo vyprodukovala stratu za takmer stotisíc eur," pokračuje Transparency.

Šatara bol tiež skúpy na slovo, pokiaľ išlo o jeho pracovné skúsenosti. "Ešte si rozmyslím, či poskytnem môj životopis,“ povedal Štrkovec a životopis doteraz neposkytol. Fakt, že sa na čelo banského úradu dostal Bohumír Zvrškovec, ktorý je profesiou podnikateľ v nábytkárskom priemysle a aj jeho manželka pôsobí v SaS, odôvodnilo Sulíkom vedené ministerstvo neziskovke TIS tým, že ide o krízového manažéra, ktorý je potrebný na plné sfunkčnenie úradu. Nevidí ani problém v tom, že sa pozná s obidvoma novými šéfmi banských úradov. Uviedol, že podobne poznal aj niektorých ďalších, ktorí sa do výberu prihlásili. „Mám rád ľudí, ktorí sa venujú jachtingu, vítam to, že u nás bude jeden z nich pracovať,“ uviedol.

Rád vraj pracuje s ľuďmi, ktorých pozná

V súvislosti s týmito informáciami sme oslovili aj stranu SaS. Tá nám poskytla stanovisko priamo od Zvrškovca. "Samozrejme, že radšej spolupracujem s ľuďmi, ktorých poznám, než s neznámymi. Keďže zadanie od ministra hospodárstva bolo jasné - zefektívniť a zoštíhliť úrad v čo najkratšom čase a ušetriť čo najviac financií, ktoré do štátneho rozpočtu platia občania Slovenska, túto úlohu som zobral vážne. Potrebujem na to tím, na ktorý sa môžem spoľahnúť. Nepovažujem za šťastné zo strany Transparency International Slovensko tendenčnými otázkami získavať neoverené a neautorizované informácie za účelom vytvorenia senzácie. Nikomu nebránime zúčastniť sa na výberových konaniach, ktoré na rozdiel od získavania podobných nezmyslov, prebiehajú transparentne. Nenechám sa vyrušiť a úlohu, ktorú som dostal, splním," tvrdí Zvrškovec.

Viac o téme: SaSBohumír Zvrškovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu