Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Je to tu! Vláda rozhodla: Núdzový stav končí, mimoriadna situácia platí naďalej

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Vláda dnes bude pokračovať v rokovaní. Premiér Igor Matovič včera oznámil poslednú fázu uvoľňovania opatrení. Otvoria sa posledné prevádzky, všetky deti sa môžu vrátiť do školy a rozširuje sa aj zoznam krajín, kde môžeme voľne vycestovať. NAKA včera zasahovala v NASES, pravdepodobne bola odpočúvaná vládna sieť. Núdzový stav by sa mal zrušiť o pár dní.

  • premiér Matovič včera po rokovaní s konzíliom odborníkov poslednú fázu uvoľňovanie
  • včera zasahovala NAKA v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), dnes zadržali štyri osoby, pravdepodobne bola odpočúvaná vládna sieť Govnet
  • voľný pohyb platí okrem Česka, Rakúska a Maďarska aj s ďalšími šestnástimi krajinami
  • núdzový stav trvá aj naďalej, skončiť by sa mal v polovici júna, pravdepodobne sa nebude predlžovať

Ďalšie uvoľňovanie: Veľký PREHĽAD, ako sa zmení náš život! Lety, nákupy, nočná zábava aj práca 


NAŽIVO Vyjadrenie premiéra Igora Matoviča

14:52 Pomoc firmám, SZČO a zamestnancom bude pokračovať aj po 31. júli

Pomoc zo strany štátu pre firmy, zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorých zasiahla koronakríza, by mala pokračovať aj po 31. júli tohto roka. Avizoval to v stredu po skončení sa zasadnutia vlády minister práce Milan Krajniak s tým, že približne v polovici leta sa rozhodne, či bude pomoc realizovaná z doterajších schém alebo vláda pripraví inú formu. Minister vyčíslil, že celkovo bolo v rámci projektu Prvá pomoc odoslaných 167 995 platieb, objem prostriedkov dosiahol 240 miliónov eur a pomoc išla 837 125 ľuďom a spomedzi SZČO ju dostalo 88-tisíc osôb.

14:49 Vyjadrenie ministra životného prostredia Mareka Krajčího. 

14:30 Reakcia ministra životného prostredia Jána Budaja. 

13:15 Vyjadrenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. 

12:45 Vyjadrenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. 

12:30 Núdzový stav sa končí

Núdzový stav sa skončí uplynutím 13. júna. Návrh na zrušenie núdzového stavu schválila vláda na stredajšom rokovaní. K dátumu zrušenia núdzového stavu sa ruší pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, takisto zákaz uplatňovania práva na štrajk. Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať sa ruší už od stredy. Kabinet zároveň konštatuje, že mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca 2020 trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu. Núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu vláda vyhlásila 16. marca 2020.

12:15 Vyjadrenie ministra školstva Branislava Gröhlinga po rokovaní vlády. 

11:40 Vláda zrušila uznesenie o kontrolách na hraniciach s ČR, Rakúskom a Maďarskom

V aktuálnom nariadení vlády, ktoré predlžuje obnovenie hraničných kontrol na vnútorných schengenských hraniciach SR, ostanú v platnosti kontroly na hraniciach s Poľskom. Ustanovenia týkajúce sa Českej republiky, Maďarska a Rakúskej republiky z nariadenia miznú. Kabinet ich vypustenie schválil na stredajšom rokovaní.

Vláda tak reagoval de iure na faktický stav, ktorý platí na základe recipročných dohôd s ČR, Maďarskom a Rakúskou republikou v rámci uvoľňovania opatrení. „Kontrola vnútorných hraníc s Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách zostáva zatiaľ nezmenená ako opatrenie s cieľom zníženia rizika šírenia koronavírusu na území Slovenskej republiky,“ uviedlo ministerstvo vnútra ako predkladateľ správy. Z materiálu vyplýva, že Slováci cestujúci do Poľska môžu prejsť cez cestné hraničné priechody Trstená - Chyžné, Vyšný Komárnik - Barwinek a železničný hraničný priechod Skalité - Zwardoň.

11:15 Vláda odňala súhlas na pôsobenie súkromnej vysokej škole Akadémia médií

Vláda na návrh ministerstva školstvaodňala štátny súhlas na pôsobenie súkromnej vysokej škole Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní.

Dôvodom bolo porušovanie povinností ustanovených zákonom o vysokých školách, vyplýva z materiálu z dielne rezortu školstva. Podľa zákona o vysokých školách je súkromná vysoká škola povinná poskytovať údaje do registrov a aktualizovať ich. „Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave si túto povinnosť nesplnila. Ministerstvo ju vyzvalo, aby v predmetnej záležitosti zabezpečila nápravu,“ uvádza sa v predkladacej správe s tým, že k náprave nedošlo. Rezort školstva preto odporúčal vláde odňať Akadémii médií udelený štátny súhlas.

10:55 Minister vnútra Roman Mikulec predložil na vláde návrh na zrušenie núdzového stavu. Podľa návrhu by mal skončiť 13. júna. 

AKTUÁLNE Je to tu!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:40 S uvoľnením opatrení sa upravuje aj režim prevádzky sociálnych služieb

V dôsledku priaznivého vývoja epidémie na Slovensku sa uvoľňujú aj niektoré opatrenia v prípade poskytovateľov sociálnych služieb. Vytvorenie podmienok na zabezpečenie osobného kontaktu s človekom, ktorého si klient zariadenia sociálnej služby sám určí, je reakciou na povolenie návštev v pobytových zariadeniach. Musia však byť splnené hygienicko-epidemiologické podmienky. Tieto podmienky určí vnútorný predpis poskytovateľa sociálnej služby.

AKTUÁLNE Je to tu!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Znižujúci sa nárast počtu nakazených ochorením COVID-19 umožní obnoviť poskytovanie týždennej pobytovej formy sociálnej služby. „Upúšťa sa tak od povinnosti osobitného režimu prevádzkovania tejto formy sociálnej služby v zariadení v čase mimoriadnej situácie, ktorého dôsledkom bolo jej poskytovanie celoročnou pobytovou formou, teda aj počas sobôt a nedieľ, štátneho sviatku a ďalšieho dňa pracovného pokoja, pričom takáto forma ostáva v rovine možnosti jej poskytovania zo strany poskytovateľa, respektíve možnosti jej využitia zo strany prijímateľa,“ uvádza sa v návrhu.

10:30 Vyjadrenie ministra dopravy Andreja Doležala. 

10:20 Minister hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril k nedeľnému predaju. 

Posledná fáza uvoľňovania

Premiér Igor Matovič včera oznámil ďalšie uvoľňovanie. Otvorili sa posledné dve prevádzky, a to detské kútiky v obchodných centrách a nočné podniky. Od stredy sa otvárajú hranice s ďalšími šestnástimi krajinami a posledný júnový týždeň môžu ísť do škôl všetci žiaci. Núdzový stav sa už pravdepodobne nebude predlžovať. Odborníci aj naďalej upozorňujú, aby sme dodržiavali hygienické opatrenia. Od 10. júna sú povolené aj hromadné akcie do 500 ľudí a od 1. júla zrejme povolia akcie do 1000 ľudí. 

AKTUÁLNE Je to tu!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Odpočúvanie vládnej siete

NAKA v utorok zasahovala v NASES. Ako potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

NAKA zadržala štyri osoby, informovala polícia. Vyšetrovateľ podľa polície v súčasnosti vykonáva procesné úkony. „Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ uviedla polícia s tým, že viac bude možné povedať, až keď to procesná situácia dovolí.

Viac o téme: Igor MatovičRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu