Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odsúdeného Andruská čakal ďalší súd: Pojednávanie sa ruší! Aktéri majú vážne osobné dôvody

Zoltán Andruskó chodí na pojednávania v kukle. Zobraziť galériu (2)
Zoltán Andruskó chodí na pojednávania v kukle. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zoltán Andruskó, ktorý bol ako prvý odsúdený v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka , čelí aj obvineniu z krátenia dane a poistného spolu s Jánom M. Na súd sa však nedostavia.

Proces so Zoltánom Andruskóm a jeho spoločníkom Jánom M. v prípade krátenia dane naplánovaný na Okresnom súde (OS) Bratislava V na stredu (20. 5.) zrušili a vo veci nie je vytýčený zatiaľ nový termín. "Termín pojednávania bol zrušený v dôsledku ospravedlnenia sa oboch prísediacich z vážnych osobných dôvodov. Nový termín pojednávania, ktorý podľa kalendára konajúcej sudkyne prichádza do úvahy začiatkom leta, bude vytýčený bezodkladne," sprostredkoval odpoveď predsedníčky OS Bratislava V Anny Križákovej hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Zoltán Andruskó čelí obvineniu z krátenia dane a poistného spolu s Jánom M. V tomto prípade im hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Podľa portálu dlznik.sk má Andruskó nedoplatok na daniach vyše milióna eur. V prípade sa minulý rok viackrát odročovalo, a keď sa pojednávalo, tak bola z procesu vylúčená verejnosť vrátane médií.

Odsúdeného Andruská čakal ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zoltán Andruskó okrem toho dával súhlas svojmu obhajcovi na konanie v neprítomnosti. Andruskóa 30. decembra 2019 Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody za úkladnú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rozsudok bol právoplatný vzhľadom na to, že Zoltán Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

ŠTS však vtedy neschválil dohodu o vine a treste medzi Zoltánom Andruskóm a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten mu navrhoval pôvodne trest desať rokov odňatia slobody. V prípade vraždy novinára Kuciaka bol sprostredkovateľom. Od augusta minulého roku čelí Andruskó spolu s ďalšími osobami obvineniu v príprave vrážd prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Obvinil ho Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Viac o téme: Súd Zoltán AndruskóPojendávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu