Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ZVRAT v počasí! Na Slovensko dorazia mrazy i vietor, na horách nasneží: Pozor na VÝSTRAHY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V počasí nastane zmena. Slovensko čaká chladnejší charakter počasia, meteorológovia dokonca vydali aj prvostupňové výstrahy pred prízemným mrazom a vetrom.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Dnešná maximálna denná teplota vystúpi na 16 až 21, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami sa oteplí na cca 14 stupňov. Vo východnej polovici územia sa ojedinele objavia prehánky, vo vysokých polohách budú snehové. Pofukovať bude slabý, na východe a juhozápade severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, popoludní však aj tu zoslabne.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Utorok

Po prednej strane tlakovej výše so stredom nad Severným morom postúpi od severozápadu cez naše územie studený front.

Rátajte s premenlivou, prechodne až veľkou oblačnosťou. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo dážď, ojedinele i búrky. Od približne 1300 m sa očakáva sneženie.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Meteorológovia avizujú ochladenie a cez deň veterné počasie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 5 až 0, v južnej polovici západného Slovenska a miestami aj na juhu stredného Slovenska na 11 až 6 stupňov. Vo východnej polovici územia sa ojedinele objaví slabý prízemný mráz.

Od 02:00 do 07:00 však platí výstraha pred prízemným mrazom. Varovanie Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa vzťahuje na všetky okresy Košického a Prešovského kraja, rovnako na regióny Brezno, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo a Tvrdošín. V menovaných lokalitách sa vo výške 5 cm nad povrchom ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -2 až 0 °C. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ upozornil SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota dovŕši 13 až 18, v severnej polovici väčšinou 8 až 13 stupňov. V noci bude fúkať slabý, cez deň severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami okolo 60 km/h. Na horách sa popoludní rozfúka prudký vietor až víchrica.

Streda

Medzi tlakovou výšou nad Severným morom a tlakovou nížou nad Ukrajinou a západným Ruskom k nám bude od severu prúdiť chladný morský vzduch.

Počasie sa veľmi nezmení. Taktiež bude premenlivá, cez deň prechodne až veľká oblačnosť. Miestami, najmä na severe a východe, treba počítať s prehánkami alebo dažďom. V polohách nad cca 800 m, cez deň nad 1300 m, bude snežiť.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Veterné počasie bude aj naďalej. Do rána sa ochladí na 3 až -2 stupne, na juhu sa miestami ochladí na 5 stupňov. Maximálna denná teplota dosiahne 9 až 14, na západe a v Banskobystrickom kraji do 18 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor o sile 10 až 35 km/h, v nárazoch okolo 60 km/h, popoludní však zoslabne. Na horách spočiatku hrozí prudký vietor až víchrica.

SHMÚ pred silnejším vetrom, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 85 km/h, vystríha všetky regióny Bratislavského, Trnavského, Košického a Prešovského kraja, tiež okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Liptovský Mikuláš.

Varovanie trvá od 06:00 do 18:00. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ podčiarkol hydrometeorologický ústav.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ vydal výstrahu aj pred vetrom na horách. Tá sa dotýka okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina, a to od polnoci do druhej popoludní.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Štvrtok

Nad väčšinou európskeho vnútrozemia sa bude rozprestierať oblasť vyššieho tlaku vzduchu.

V druhej polovici týždňa sa môžeme tešiť na krajšie počasie. Meteorológovia predpovedajú jasno až polooblačno. Najnižšia nočná teplota poklesne na 5 až -1 stupeň, pričom v údoliach bude aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 21, na severe ojedinele na približne 14 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Piatok

Nad strednou Európou sa bude udržiavať nevýrazná oblasť vyššieho tlaku vzduchu a zároveň od západu začne do našej oblasti prúdiť teplý vzduch.

Očakáva sa malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Do rána sa ochladí na 7 až 1 stupeň, v údoliach bude ojedinele chladnejšie. Počas dňa sa oteplí na 18 až 24 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu