Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kedy zažijeme vrchol epidémie KORONAVÍRUSU na Slovensku? Nový model prináša zásadný rozdiel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash)

BRATISLAVA - Koronavírus nám strpčuje život dlhé týždne. Počet nakazených sa za posledné dni pohybuje v jednociferných číslach. To mnohí vnímajú ako pozitívnu správu. Kedy však nastane vrchol epidémie? Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zverejnila vlastný model šírenia infekcie COVID-19.

Prináša zásadný rozdiel oproti predošlým modelom. Vrchol epidémie by mal podľa analytikov nastať už o dva týždne. Odhad počtu infikovaných je však rovnaký, ako v prípade posledného aktualizovaného modelu Inštitútu zdravotnej politiky. Ten odhadoval vrchol nákazy na jeseň 2020, teda podstatne neskôr. Upozornil na to Denník N.

KORONAVÍRUS Predpoveď šírenia nákazy upravili: Nové scenáre, GRAF dobré správy pre Slovensko

Kedy zažijeme vrchol epidémie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto:rozpoctovarada.sk)

"Na vrchole epidémie (v prvej polovici mája) očakávame, že by mohlo byť infekčné približne 1
promile populácie (6300 osôb), z ktorých veľká časť bude nezachytená systémom. Denný nárast v počte nových infekcií, vrátane tých nezachytených, bude kulminovať na hodnote okolo 600 osôb,"
uvádza sa vo výsledkoch správy.

Pozitívnou správou zostáva, že kapacity slovenských nemocníc by mali vystačiť pre potreby nakazených pacientov. "Po prepočítaní týchto hodnôt na počty pacientov zachytených systémom vyplýva, že na vrchole môžeme očakávať približne 250 pacientov hospitalizovaných s potvrdeným COVID41, pričom JIS/ARO starostlivosť bude vyžadovať maximálne pätina z nich," znie ďalej v správe.

Analytici tiež očakávajú, že v domácej liečbe by malo byť približne 1600 osôb. Tretina z nich by nemala javiť žiadne príznaky ochorenia, zvyšok len mierne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu