Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné školy sa rušia! Minister školstva predstavil PODMIENKY

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (7)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú, žiaci sa na nich osobne nezúčastnia. Pri ich prijatí na stredné školy bude rozhodovať ich prospech. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva Branislav Gröhling.

Prijímacie konanie sa malo realizovať pre zhruba 40-tisíc deviatakov, v aktuálnej situácii by to bola podľa ministra školstva enormná záťaž pre školy. Gröhling uviedol, že do 7. mája musia riaditelia stredných škôl zverejniť kritériá na prijatie, do 15. mája môžu žiaci a ich rodičia podať prihlášky na stredné školy, ak tak doteraz ešte neurobili. Podmienky pre osemročné gymnáziá budú zverejnené neskôr.

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné školy sa rušia, oznámil minister školstva (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


KORONAVÍRUS Dôležitá správa pre učiteľov, rodičov a deti: Obsah učiva sa mení! Štyri hlavné oblasti


Rezort školstva určil vzorec

Ministerstvo školstva určilo vzorce, podľa ktorých budú školy prideľovať body jednotlivým predmetom. „Vzorec, na základe ktorého sa určia úspešní uchádzači, má tri hlavné časti,“ priblížil minister školstva. Za prospech na základnej škole budú pridelené preferenčné body podľa známok z koncoročnej klasifikácie za 8. ročník a polročnej klasifikácie za 9. ročník základnej školy z povinných predmetov (slovenský jazyk a literatúra, matematika, jazyk národnostnej menšiny). Stredné školy si určia maximálne tri profilové predmety, ktoré zohľadňujú zameranie strednej školy.

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do celkového súčtu budú pridelené body aj za doplnkové predmety. Ak žiak dosiahol v posledných troch školských rokoch vzdelávania stupeň 1 – výborný zo všetkých predmetov, do celkového hodnotenia sa započítava päť bodov za každý školský rok. „Tretie kritérium môže mať hodnotu od nula do 100 a do tohto kritéria sa budú zarátavať predmetové olympiády, kde stačí, že to rodič len nahlási strednej škole, a tá informácie overí u Iuventy,“ poznamenal Gröhling. V ďalších kritériách je napríklad profilácia školy, a to sú body napríklad za športovú súťaž, umelecký výkon, celonárodné a medzinárodné umiestnenia.

Jedno kritérium môže určiť škola

Jedno vlastné kritérium si môže určiť stredná škola. Riaditelia stredných škôl musia do 29. mája rozhodnúť o prijatí žiakov na stredné školy. „Rodič a žiak sa budú musieť do 4. júna záväzne rozhodnúť, na ktorú školu nastúpi,“ povedal minister. Riaditelia stredných škôl musia do 5. júna zverejniť počet obsadených a voľných miest. Prihlášku na druhé kolo prijímacích pohovorov môže uchádzač podať do 19. júna.

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Ide o veľmi silný signál do budúcna, že chceme, aby sa školy takýmto spôsobom profilovali a pozerali sa aj na tretie kritérium a na všetky možnosti, ktoré sú tam,“ poznamenal minister. Pri online testovaní by podľa ministra neboli rovnaké podmienky, keďže podmienky v domácom prostredí nemajú všetci rovnaké. „Rovnako by bol problém aj pri technickom vybavení škôl. Tento krok urobiť nemôžeme, nebolo by to fér,“ uzavrel Gröhling. 

KRITÉRIA PRIJÍMACIEHO KONANIA NA VŠETKY ODBORY VZDELÁVANIA (okrem osemročného vzdelávacieho programu)

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MS SR)

1. Zohľadnenie študijných výsledkov

Za prospech na základnej škole budú pridelené preferenčné body podľa známok z koncoročnej klasifikácie za 8. ročník a polročnej klasifikácie za 9. ročník základnej školy. 

K povinným predmetom patrí - Slovenský jazyk a literatúra, Matematika, Jazyk národnostnej menšiny (ak ide o základnú školu, v ktorej sa výchova a vzdelávanie uskutočňuje v jazyku príslušnej národnostnej menšiny)

Stredná škola má môžnosť určiť si maximálne 3 profilové predmety, ktoré zohľadňujú zameranie strednej školy. Zároveň si môže určiť 5 doplnkových predmetov.

2. Prospech

Ak žiak dosiahol v posledných troch školských rokoch vzdelávania stupeň 1 (výborný) zo všetkých predmetov, do celkového hodnotenie sa započíta 5 bodov za každý školský rok. 

3. Ďalšie kritériá

Do celkového súčtu budú pridelené body za každé kritérium samostatne z intervalu 0 až 100 bodov.

- Predmetová olympiáda sa započítava do celkového hodnotenia, ak sa žiak umiestnil na 1. až 5. mieste v okresnom alebo krajskom kole v 8. alebo 9. ročníku v olympiáde zo SJL, cudzieho jazyka (ANJ, NEJ, RUJ, SJA, FRJ), DEJ, MAT, FYZ, CHE, BIO, GEG alebo technickej olympiáde a Pytagoriáde.

- Športová súťaž alebo športová výkonnosť sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy. 

- Umelecký výkon sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

- Celonárodné a medzinárodné umiestnenia žiaka sa započítavajú do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

- Jedno vlastné kritérium strednej školy sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

- V odboroch vzdelávania, v ktorých sa overuje umelecký talent alebo športový výkon, je možné vlastné kritérium strednej školy využiť na dištančné overenie alebo v nevyhnutnom prípade prezenčné overenie s písomným súhlasom zriaďovateľa.

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MS SR)

KORONAVÍRUS Prijímačky na stredné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MS SR)

Viac o téme: DeviataciStredné školyPodmienkyPrijímačky Branislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu