Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Slovensko ako potravinové smetisko Európy? Poľnohospodári vyjadrili obavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

PRUSKÉ - Kríza v poľnohospodárstve sa prejaví s niekoľkomesačným časovým oneskorením oproti priemyslu a iným odvetviam národného hospodárstva. Myslí si to predseda Poľnohospodárskeho družstva Vršatec v obci Pruské v Ilavskom okrese Ján Kopšo. Obáva sa, aby sa Slovensko opäť nestalo pre západnú Európu potravinovým „smetiskom“.

„Počas koronakrízy si nemôžeme dovoliť výpadky vo výrobnom procese. V rastlinnej výrobe musíme stíhať agrotechnické termíny a v živočíšnej výrobe sa každodenne musíme postarať o kŕmenie a dojenie hospodárskych zvierat, ktorých máme viac ako 1600 kusov. Museli sme prijať také opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia zamestnancov a aby nebol prerušený chod výroby,“ priblížil Kopšo.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vplyvom núdzového stavu sa podľa neho čiastočne narušili dodávky nakupovaných krmív, čo sa prejavilo na miernom poklese produkcie surového kravského mlieka. Ďalšie straty očakávajú poľnohospodári v dôsledku enormného sucha. Čiastočne prerušiť museli na družstve pridruženú výrobu, pretože tak urobili aj zmluvní partneri.

„Väčšie obavy však máme z obdobia, keď pominie krízový stav a veľa ľudí zostane bez práce, čo sa pravdepodobne prejaví na zníženej kúpyschopnosti obyvateľov. Z minulosti vieme, že kríza v západných štátoch Európskej únie sa často rieši vývozom tovarov na ich obľúbené 'smetisko' do východnej Európy, kde v obchodných reťazcoch výrazne dotované nekvalitné tovary znížia dopyt po slovenských výrobkoch," uzavrel predseda.

Viac o téme: PoľnohospodárstvoSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu