Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister sa chcel presvedčiť sám: FOTO Na kontrolu rýchlostnej cesty sa vybral na bicykli!

Andrej Doležal bol skontrolovať výstavbu D4R7 Zobraziť galériu (5)
Andrej Doležal bol skontrolovať výstavbu D4R7 (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal)

BRATISLAVA - Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) mal koncom týždňa pomerne intenzívnu tlačovú konferenciu k výstavbe D4 pri Jarovciach. Ten si nevie predstaviť iný scenár, ako odstránenie problematického násypu, ktorý je podľa jeho slov skládkou odpadu. Teraz sa bol na kontrolu výstavby pozrieť osobne a to rovno na bicykli.

O tejto kontrole informuje na sociálnej sieti. "Dnes som spolu so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti a zhotviteľom stavby diaľničného úseku D4R7 priamo v teréne skontroloval, ako prebiehajú stavebné práce," začína Doležal, pričom status doplnil viacerými fotografiami z miesta výstavby.

Minister sa chcel presvedčiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal)

Desať kilometrov na bicykli, na rad prídu rozhovory so zhotoviteľom stavby

Minister Doležal sa po mieste nepresúval vládnym vozidlo, ale zvolil úplne inú alternatívu. "Asi 10 km popri rýchlostnej ceste R7 som si odmakal na bicykli a bolo to naozaj príjemné. Zaujímal som sa najmä o otázky kvality a bezpečnosti stavby. Teraz nás čakajú rozhovory so zhotoviteľom o doladení detailov na niektorých úsekoch a aj keď to nebude jednoduché, som presvedčený, že už čoskoro budeme môcť jazdiť po nových kvalitných cestách," vyhlásil minister.

Minister sa chcel presvedčiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal)

Minister sa chcel presvedčiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal)

Doležal v piatok ostro skritizoval násyp na D4

Na základe rozporu so stavebným povolením a stavebným projektom si minister dopravy Andrej Doležal nevie predstaviť iný scenár, ako odstránenie problematického násypu na úseku D4 pri Jarovciach. Očakáva, že takto rozhodne špeciálny stavebný úrad. Navyše, podľa neho existuje dôvodné podozrenie, že takýchto kopcov plných odpadu existuje na stavbe bratislavského obchvatu viac a bude preto iniciovať širší ekoaudit.

Minister sa chcel presvedčiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal)

Šéf rezortu informoval o závažných zisteniach pri výstavbe

Minister pripomenul že výsledky 60 kontrolných vrtov do násypu budúcej diaľnice potvrdili prítomnosť odpadu a nebezpečného odpadu. "Keď ako minister dopravy dám bokom ekologickú rovinu, tak si neviem predstaviť iné konanie špeciálneho stavebného úradu ako také, že na základe rozporu so stavebným projektom a stavebným povolením nariadi odstránenie tejto stavby," povedal minister. Koncesionárom projektu výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 je spoločnosť Zero Bypass Limited.

Problematické sú podľa Doležala aj ďalšie úseky výstavby. "Existuje dôvodné podozrenie, že takýchto umelých kopcov plných odpadu existuje v súvislosti so stavbou D4R7 viac. Preto budem iniciovať ekoaudit aj v ostatných častiach stavby D4R7 a na základe výsledkov tohto ekoauditu budem veľmi súčinný a budem intenzívne spolupracovať s vyšetrovateľom, respektíve s príslušným okresným úradom, odborom životného prostredia," povedal Doležal.

VIDEO Piatková tlačová konferencia ministra Andreja Doležala k výstavbe D4R7:

Doležal si nevie predstaviť pokračovať v súčasnom spôsobe výstavby D4 pri Jarovciach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa ministra bude zrejme musieť odstránenie chybného úseku stavby pre prítomnosť nebezpečných odpadov prebiehať v špeciálnom režime. V akom časovom horizonte by mala byť stavba odstránená a o koľko sa preto predĺži výstavba obchvatu Bratislavy, však minister nespresnil. Nevylúčil ani možnosť, že spor bude riešiť arbitrážny súd.

Viac o téme: Kontrola D4R7Andrej Doležal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu