Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nemajú to jednoduché: Počas pandémie aj zdravotníci potrebujú psychosociálnu pomoc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BRATISLAVA - V čase pandémie ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom je podľa odborníkov dôležitá nielen starostlivosť o pacientov, ale aj psychosociálna podpora zdravotníckeho personálu, ktorý zabezpečuje plynulý chod nemocníc. Sieť zdravotníckych zariadení Agel SK spustila pre nich program pomoci, ktorý zdravotníkom pomáha vyrovnať sa so vzniknutou situáciou a s náporom stresu. Psychosociálnu pomoc poskytuje tím 14 ľudí, prevažne klinických psychológov.

Tím vznikol, pretože sa predpokladá, že záťaž zdravotníkov bude dlhá, intenzívna a výraznejšia, než na akú je bežný organizmus nastavený. "Vychádzame zo zahraničných výskumov, ktoré hovoria o tom, že každý tretí až piaty zdravotník vykazuje po extrémne dlhodobej záťaži symptómy posttraumatickej stresovej poruchy podobnej tej, ktorú zažívajú vojaci nasadení v prvej línii, alebo človek po traumatickom zážitku," hovorí Zuzana Cyprichová, ktorá tím psychológov koordinuje.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Dôležité je v tejto chvíli vytvoriť preventívne opatrenia, čo sa psychiky týka a naučiť zdravotníkov zvládať vlastnú emocionalitu v záťažovej situácii, aby si udržali svoju funkčnosť pri starostlivosti o pacienta. Novým typom záťaže pre zdravotníkov je už len samotné používanie osobných ochranných pracovných pomôcok v červených zónach či odlúčenie od blízkych v prípade karantény z dôvodu kontaktu s pozitívnym pacientom," vysvetľuje Cyprichová.

KORONAVÍRUS Nemajú to jednoduché:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Musia zvládať vlastné emócie

Psychosociálny tím dáva zdravotníckym zariadeniam, okrem iného, preventívne odporúčania, napríklad o čase, ktorý zamestnanec môže stráviť nepretržite v červenej zóne, systéme prijímania tekutín, vytvorení relaxačných zón a podmienok v nich. "Tiež vďaka výcviku Ministerstva zdravotníctva SR máme pripravené stabilizačné techniky na prinavrátenie zdravotníka do aktivity v krátkom čase," priblížila Cyprichová. Cieľom psychológov je pomôcť zdravotníkom zvládať vlastné emócie. "Vydržíme len, keď každý budeme tam, kde je naše miesto a krok za krokom budeme robiť to, čo je aktuálne potrebné," povedala.

"Byť zdravotníkom nadobúda v tomto čase svoj pravý význam, teraz je potrebné vrátiť sa a spomenúť si, prečo sa rozhodli byť lekári lekármi a sestry sestrami. Naším poslaním je služba chorým," hovorí Cyprichová. Nervozita, stres a preťaženie personálu sa podľa nej najviac prejavujú vo vstupných filtroch, takzvaných triážach. Dodala, že by pomohla väčšia súčinnosť pacientov a ich uvedomenie si, že to, čo zdravotníci robia, je najmä pre ich bezpečnosť.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxim Mishin, Moscow Mayor Press Service via AP)

"Členovia tímu si boli pozrieť aj tzv. covid oddelenia pripravené pre pacientov pozitívnych na nový koronavírus, kam prišli s rôznymi návrhmi na úpravu, ktoré lekári ocenili," tvrdí Cyprichová. Pre kolegov zo siete nemocníc aktuálne pripravujú videá a edukačné pomôcky.

Viac o téme: PandémiaZdravotníciBratislavaSlovenskoKoronavírusPsychosociálna pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu