Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezidentka podpísala viaceré zákony: Pod dočasnou ochranou sú nájomcovia aj podnikatelia

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Nájomcovia, ktorí si prenajímajú nehnuteľnosť, vrátane bytu alebo nebytového priestoru, budú v prípade omeškania platieb nájmu v súvislosti s krízou pre pandémiu nového koronavírusu dočasne chránení.

Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii aj so zmenami, ktoré to umožňujú, podpísala v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Prenajímateľ tak nebude môcť do 31. decembra 2020 jednostranne ukončiť nájom nehnuteľnosti pre omeškanie s platením nájomného od 1. apríla 2020 do 30. júna 2020.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Platí to len pre prípady, v ktorých omeškanie nájomcu vzniklo v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19. Nárok prenajímateľa na nájomné nezaniká. Fyzická osoba bude môcť tiež podať žiadosť o odklad exekúcie. Obsahovať musí vyhlásenie, že jej príjmy dočasne poklesli v dôsledku mimoriadnej situácie a neodkladná exekúcia by mohla mať pre ňu nepriaznivé následky. Na žiadosť sa nebude prihliadať napríklad vtedy, ak už tejto osobe exekúciu odložili, alebo ak sa voči nej začalo exekučné konanie pred 12. marcom 2020.

Prezidentka podpísala viaceré zákony:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Súdny exekútor na žiadosť fyzickej osoby vydá bezodkladne upovedomenie o odklade exekúcie. Bezodkladne ho doručí účastníkom konania, platiteľovi mzdy povinného, banke, dlžníkovi povinného alebo iným osobám dotknutým exekúciou. Odklad exekúcie bude trvať šesť mesiacov od vydania upovedomenia o odklade exekúcie, najdlhšie však do 1. decembra 2020.

Podnikatelia môžu požiadať o dočasnú ochranu

Podnikatelia budú môcť požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie nového koronavírusu. Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

O dočasnú ochranu bude môcť podnikateľ požiadať pre zvýšenie pohľadávok po lehote splatnosti alebo pre značný pokles tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019, ktoré podstatne ohrozujú prevádzkovanie jeho podniku. Opatrenia sa budú dotýkať len podnikateľov zasiahnutých následkami pandémie a nie osôb, ktoré mali závažný problém s plnením si záväzkov aj pred pandémiou.

Prezidentka podpísala viaceré zákony:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana bude spočívať najmä v ochrane pred veriteľskými návrhmi na konkurz, v prerušení začatých konkurzných konaní na návrh veriteľa, suspendovaní povinnosti podať návrh na konkurz, prerušení niektorých exekúcií, poskytnutí dočasnej ochrany pred výkonom záložného práva či upravení pravidiel o započítavaní pohľadávky, ktorá vznikla voči podnikateľovi pod dočasnou ochranou.

Po poskytnutí dočasnej ochrany nebude môcť druhá zmluvná strana vypovedať zmluvu, odstúpiť od nej, alebo odoprieť plnenie zo zmluvy pre omeškanie podnikateľa v čase od 12. marca 2020. Neplatí to, ak by druhá strana bezprostredne ohrozila vlastné prevádzkovanie. Pridelenie dočasnej ochrany môže zrušiť súd. Podnikateľ mu bude musieť predložiť písomné vyjadrenie k dôvodom začatia konania a tiež zoznam majetku, záväzkov a spriaznených osôb k 12. marcu 2020.

Opatrenie by malo trvať do 1. októbra 2020, pričom vláda by ho mohla predĺžiť, no najdlhšie do konca roka 2020. Dočasná ochrana sa nebude vzťahovať na vybrané finančné inštitúcie, napríklad banky, inštitúcie elektronických peňazí, poisťovne či správcovskú spoločnosť. Legislatíva by mala byť účinná od 12. mája 2020.

Viac o téme: PodnikateliaSlovenskoKoronavírusZuzana ČaputováNájomcoviaDočasná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu