Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil Matovičov plán: Nastane deň D! Výzva pre pendlerov

Igor Matovič Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na úrade vlády dnes od tretej poobede zasadá ústredný krízový štáb. Premiér Igor Matovič na úvod uviedol, že bude robiť všetko pre to, aby zajtra začalo postupné otváranie prevádzok, ktoré avizoval v pondelok. Rovnako sa budú zaoberať aj pendlermi.

Premiér Igor Matovič uviedol, že kľúčovou témou ústredného krízového štábu bude opäť otváranie prevádzok, ktoré predstavil včera. „Budem sa snažiť získať podporu, aby od zajtra nastal deň D, aby sa postupne otvárali prevádzky,“ povedal. Krízový štáb rokuje od tretej poobede. 

Galéria: Rokovanie krízového štábu


KORONAVÍRUS Je to tu! Prevádzky sa od zajtra otvoria, PREHĽAD nových opatrení, ktoré s nimi prídu


NAŽIVO Vyhlásenie hlavného hygienika Ján Mikasa

VIDEO Premiér Matovič počas rokovanie krízového štábu

KORONAVÍRUS Premiér potvrdil otváranie prevádzok, pendleri by mali s testovaním počkať (Zdroj: Topky/Maarty)

19:45 Rokovanie krízového štábu sa skončilo, premiér Matovič už k téme nebude mať tlačovku. 

19:35 Mikas sa vyjadril aj k otázke pendlerov. Dátum, odkedy bude potrebné predložiť negatívny test na koronavírus sa zrejme len posunie. „Možno by sme posunuli termín, že pendleri by sa nemuseli negatívnym testom preukázať od 1. mája, ale posunuli by sme to o pár dní,“ povedal Mikas s tým, že budú sledovať epidemiologickú situáciu v Rakúsku, Maďarsku a Česku a ak by bola situácia dobrá tak v pondelok prehodnotíme toto opatrenie,“ povedal. Zároveň uviedol, že sa plánujú pretestovať aj ďalšie rómske osady. 

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:30 Skúšanie odevov ani obuvi nebude povolené. „Človek musí vedieť, aké má číslo a kúpiť si čo chce,“ vysvetľuje Mikas. Otvorené budú tenisové ihriská, golfové ihriská, atletické dráhy, cyklistika je povlená, povedal Mikas. Určite sa nepúšťajú uzavreté športoviská ako telocvične.

19:25 Otvorené budú obchody do 300 metrov štvorcových, verejné stravovanie cez okienko, otvárajú sa športoviská hlavne pre bezkontanktné športy. Obmedzenie pre osoby staršie ako 65 rokov budú mať upravené hodiny, kedy môžu chodiť nakupovať, bude to od 9-ej do 11-ej od pondelka do piatka. V iných časoch je zakázané pustiť dôchodcov do obchodu. „Definujeme to tak, že zakazujeme dôchodcom ísť v iných termínoch do obchodu,“ povedal Mikas

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:20 Hlavný hygienik Ján Mikas prezentuje body, o ktorých rokovali na ústrednom krízovom štábe. Predmetom sú opatrenia prvej fázy uvoľňovania. „ÚVZ SR ešte dnes vydá podrobné opatrenia, dokončíme písomnú stránku veci,“ povedal Mikas. Pôjde o kombináciu opatrení, ktoré platili aj v minulosti. „Opatrenia z minulosti sme doplnili novými,“ povedal. 

18:17 Počas rokovania krízového štábu sa čerstvý premiér Matovič konečne zaradil k svojim predchodcom. 

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:11 Remišová navrhne zrušiť povinné testovanie pendlerov

Na rokovaní ústredného krízového štábu navrhne podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zrušiť povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19. „Aktuálne chcem na ústrednom krízovom štábe a následne na vláde otvoriť riešenie situácie ľudí, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach. Momentálne sa od nich vyžaduje, aby sa dali na vlastné náklady testovať,“ povedala.

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:40 Za predpokladu, že testovanie nakoniec bude povinné, zabezpečí štát testovacie miesta na hraniciach. 

16:36 „Pán z Prievidze, ktorý chodí na týždňovky do Rakúska, nakazil v Prievidzi šesť ľudí,“ uviedol Matovič príklad problému, ktorý môžu pendleri podľa neho spôsobiť.

16:32 Ak budú čísla dobré, testy na koronavírus nebudú povinné. 

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:31 Pendleri majú počkať do pondelka

„Chcel by som vyzvať všetkých ľudí, tzv. pendlerov, aby ľudia vydržali do pondelka s testovaním vzhľadom na to, že sa výrazne pozitívne mení situácia v okolitých krajinách,“ povedal Matovič s tým, že ak to vydrží do pondelka, nebude dôvod, aby sa uplatňovali nové opatrenia, ktoré sa dotýkajú pendlerov. „Ak sa to v priebehu pár dní otočí, tak to opatrenie platiť bude.“

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:29 Zajtra nás čaká podľa Matoviča veľký deň, začína sa prvá fáza uvoľňovania ekonomiky. 

16:20 Premiér informoval, že konzílium odborníkov, vrátane jedného hlasu, ktorý sa zdržal, schválil plán otvárania prevádzok. 

15:30 Matovič tiež povedal, že témou rokovania krízového štábu budú aj opatrenia týkajúce sa pendlerov. Hrozí im, že od začiatku mája sa budú musieť na hraniciach preukazovať negatívnym testom na koronavírus. Premiér kvôli tomu telefonoval s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

KORONAVÍRUS Premiér Matovič uviedol, že sa budú na krízovom štábe rozoberať otváranie prevádzok aj pendlerov (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko už pozná kontúry

Prezidenta Zuzana Čaputová víta, že po týždňoch prísnych bezpečnostných opatrení pre pandémiu nového koronavírusu už Slovensko pozná aj kontúry ich postupného uvoľňovania. Zvlášť oceňuje, že uvoľňovanie opatrení bude závisieť od epidemiologického vývoja a že v konečnom dôsledku ho môžu všetci ovplyvňovať svojím správaním.

KORONAVÍRUS Krízový štáb schválil
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti. Reagovala tak na predstavené fázy uvoľňovania opatrení. „Vďaka súdržnosti a spolupatričnosti sme sa zaradili medzi krajiny s najmiernejším priebehom pandémie a verím, že priaznivý bude aj ďalší vývoj. V mnohých rodinách aj firmách sa začína po týždňoch obmedzení prejavovať existenčná neistota. Uvoľňovanie opatrení im preto môže veľmi pomôcť,“ uviedla Čaputová.

Od stredy budeme mať viac možností

Aktuálna kríza podľa jej slov všetkých predovšetkým učí, že pred vlastným egoizmom je potrebné uprednostniť spoločný záujem. „Od stredy (22. 4.) budeme mať viac možností a náš život sa bude o niečo viac podobať na ten spred krízy. Neznamená to však, že by sme mali byť menej dôslední pri dodržiavaní všetkých hygienických a bezpečnostných zásad. Aj naďalej budeme musieť na nevyhnutnú mieru redukovať naše sociálne kontakty, nosiť rúška, umývať si ruky či nezdružovať sa vo väčších skupinách,“ spresnila prezidentka.

Poslali sme list Mikasovi

Strana Za ľudí poslala v utorok list hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi, aby zvážil opatrenie týkajúce sa pendlerov. Test raz za 30 dní sa podľa podpredsedu strany Juraja Šeligu ukazuje ako opatrenie, ktoré je zbytočné. Dodal, že pridávať pendlerom ešte ďalšie povinnosti je nadbytočné. Verí, že hlavný hygienik, premiér Igor Matovič (OĽaNO), ako aj krízový štáb k tomu zaujmú stanovisko. „Dnes prídete s testom a zajtra môžete byť nakazený,“ skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii Šeliga s tým, že sa na nich obracajú pendleri so svojimi problémami, zachytili tiež petíciu, ktorú podpísalo 10-tisíc ľudí.

Šeliga navrhuje, aby sa povinnosť dokazovania testom na nový koronavírus týkala len tých ľudí, ktorí žijú v zahraničí v obci, kde je zvýšená nákaza, respektíve ohnisko nákazy, uviedol vo svojom stanovisku. Ústredný krízový štáb prijal opatrenie pre pendlerov preukázať sa negatívnym testom na nový koronavírus bez úhrady výdavkov zo strany štátu. Opatrenie má platiť od 1. mája.

Viac o téme: úrad vládyIgor MatovičOtváranie prevádzok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu