Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS bičuje banky: Hypotéky už zdražuje tretí veľký subjekt na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA - K bankám ako ČSOB a UniCredit Bank sa v týchto dňoch v kontexte zdražovania hypotekárnych úverov pridal aj tretí subjekt. Ide o druhého najväčšieho bankového hráča na Slovensku. VÚB Banka od štvrtku ohlasuje zmeny v systéme hypotekárnych sadzieb.

VÚB k tomuto kroku pristúpila od 16. apríla. Hypotekárne sadzby sa tak zvýšia. Známa banka, ktorá pôsobí na slovenskom trhu pritom vôbec nie je žiadnym malým hráčom a v kontexte hypotekárnych úverov jej na tomto trhu patrí vyše 20-percentný podiel. No zrejme v čase korona krízy ide ruka v ruke so scenárom, na ktorý nabehli už také mená ako UniCredit Bank či ČSOB.

KORONAVÍRUS bičuje banky: Hypotéky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Finančné trhy menia situáciu, zmizli niektoré fixácie

Koronavírus spôsobil neblahú krízu na celej ekonomike vo svete, Slovensko nevynímajúc. Banky na to už reagujú. U nás sú to teda už tri subjekty.

Čo sa týka zmien, VÚB pristúpila k vyšším číslam v pôsobnosti hypoték so 4-ročnou, 5-ročnou a 10-ročnou fixáciou. Ide o všetky tri druhy hypoték. Či už ide o hypotéku na bývanie (účelovú), bezúčelovú hypotéku alebo hypotéku na refinancovanie. Od 16.4. je na 4-ročnú fixáciu výsledná sadzba od 1,09 percent, na 5-ročnú 1,19 percent a na 10-ročnú 1,79 percent, pričom úrok z omeškania sú rovné 3 percentá.

Banka tvrdí, že ku "miernym" zmenám pristúpila preto, lebo situácia na trhoch nie je práve priaznivá a bankovým subjektom sa tak zvyšujú náklady na financovanie. Z ponuky banka tiež náhle odstránila 6 a 8-ročné fixácie.

Viac o téme: HypotékyKoronavírusVÚB Banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu