Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Nemecké hnutie ríšskych občanov vyzýva na odpor voči karanténnym opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Zoskupenie patriace k hnutiu tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger) vyzýva na bojkot preventívnych opatrení, ktoré zaviedla nemecká spolková vláda v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom v piatok televízia n-tv.

Príslušníci zmieneného krajne pravicového hnutia chcú trestne stíhať politikov, štátnych zamestnancov, virológov a zástupcov médií, pretože sú podľa nich zodpovední za "inscenovanie neuveriteľne bezočivého koronavírusového divadla", napísal portál Tagesschau s odvolaním sa na anonymný e-mail zaslaný týmto hnutím. Jeho autori postup nemeckej vlády označili za "zničujúcu vojnu proti európskym národom a najmä proti Nemcom".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Členovia hnutia Reichsbürger vyzývajú ľudí, aby od 1. mája bojkotovali zavedené opatrenia voči koronavírusu a nabádajú ich k občianskej neposlušnosti, čím chcú dosiahnuť "koordinovaný odpor". Vyhraňujú sa pritom najmä voči virológom z Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorí by podľa nich mali skončiť za mrežami.

Hnutie ríšskych občanov, ktoré má približne 19.000 členov (z toho 950 krajne pravicových extrémistov) spochybňuje zákonnosť Spolkovej republiky Nemecko a nemeckých hraníc ustanovených po druhej svetovej vojne a verí v pokračujúcu existenciu nemeckej ríše a impéria. Mnohí z nich odmietajú platiť dane a súčasné Nemecko nepovažujú za skutočný štát, ale za podnik. Neuznávajú zákony ani úrady a voči štátnym opatreniam sa občas bránia i násilným spôsobom.

Viac o téme: ObčaniaKaranténaHnutieNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu