Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ďalšia firma ohlasuje hromadné prepúšťanie: Spoločnosť z Podpoľania ruší prácu vyše 700 ľuďom

Na snímke predseda ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne Detva Stanislav Ľupták Zobraziť galériu (5)
Na snímke predseda ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne Detva Stanislav Ľupták (Zdroj: TASR - Lenka Krošláková)

DETVA – Spoločnosť PPS Group Detva oznámila v pondelok na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) vo Zvolene hromadné prepúšťanie. Na zozname ohrozených pracovných miest, ktorý ešte v piatok 3. apríla prerokovalo vedenie spoločnosti s odbormi, sú uvedení všetci zamestnanci spoločnosti. Informoval o tom hovorca spoločnosti Ľuboš Schwarzbacher.

"Spoločnosť od 9. apríla úplne preruší výrobu a zavrie svoje brány," uviedol hovorca PPS Group. Ako ďalej informoval, manažment spoločnosti si pre krízu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu od 1. apríla znížil platy o 20 percent. PPS Group tak reagovala na vyhlásený núdzový stav, sprísnené opatrenia vrátane možnosti úplného odstavenia ekonomiky, neistotu v oblasti vývoja svetovej ekonomiky a zníženie objednávok na obdobie celého 2. a 3. štvrťroku 2020 v objeme viac ako o 25 %.

KORONAVÍRUS Ďalšia firma ohlasuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Nedostatočné opatrenia vlády

„Ekonomické opatrenia vlády, ktoré by pomohli znížiť naše mzdové a prevádzkové náklady a umožnili tak udržanie zamestnanosti v súčasnom rozsahu, považujeme za nedostatočné,“ uviedol k oznámeniu o hromadnom prepúšťaní generálny riaditeľ spoločnosti Michal Sýkora.

V zozname hromadného prepúšťania je uvedených všetkých 736 zamestnancov spoločnosti, pričom prepúšťanie sa môže uskutočniť v období od 15. apríla do 31. júla 2020. Ohrozené sú aj pracovné pozície agentúrnych zamestnancov a živnostníkov, spolu sa to týka približne 1000 ľudí. „Zdôrazňujeme ale, že žiadnemu zamestnancovi doteraz nebola doručená výpoveď z pracovného pomeru a každé skončenie pracovného pomeru bude v zmysle Zákonníka práce prerokované s odbormi,“ pripomenul Sýkora.

Na snímke zamestnanci spoločnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Napriek tomu, že ohrozené je každé jedno pracovné miesto v strojárskom závode, vedenie spoločnosti zdôrazňuje, že v podmienkach obrovskej neistoty ide z veľkej časti o preventívne opatrenie. "Počas najbližších dní a týždňov využije PPS Group všetky dostupné nástroje a podporné projekty, aby sa v maximálnej miere zachovala zamestnanosť aj výrobná kapacita," informovali zástupcovia spoločnosti.

KORONAVÍRUS Ďalšia firma ohlasuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Pokles tržieb v apríli má predstavovať medziročne viac ako 40 %, pričom každý zamestnanec bude mať v tomto mesiaci prekážku v práci v rozsahu ôsmich až desiatich pracovných dní s náhradou mzdy vo výške 60 %. Nové projekty, ktoré mali firme priniesť tržby v objeme viac ako 10 miliónov eur ročne, sú podľa hovorcu spoločnosti pozastavené. Odstavené sú totiž montážne linky v Nemecku, Francúzsku a Švédsku – teda na tradičných trhoch, kde PPS Group dodáva svoje produkty.

V záujme prežitia firmy sú ochotní pristúpiť aj na menej pracovných miest

Základná organizácia OZ KOVO Podpolianske strojárne vyjadrila s krokmi vedenia spoločnosti súhlas. „Samozrejme, že nás to neteší, ale ak to bude v záujme prežitia spoločnosti nevyhnutné, budeme súhlasiť aj so znížením zamestnanosti v podniku," vyhlásil odborový predák Stanislav Ľupták.

KORONAVÍRUS Ďalšia firma ohlasuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

PPS Group spoločne so Základnou organizáciou OZ KOVO Podpolianske strojárne vyzývajú vládu Slovenskej republiky, aby neodkladne prijala legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie režimu „kurzarbeit“ v rozsahu navrhovanom ministrom hospodárstva (60/20/20), nakoľko je to opatrenie, ktoré podľa názoru sociálnych partnerov umožní udržať konkurencieschopnosť strojárskych firiem voči jej konkurentom z ostatných krajín východnej a strednej Európy.

Viac o téme: PrepúšťanieKoronavírusPPS Group Detva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu