Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Beblavý má jasno: Toto je najohrozenejšia skupina! Vzalo ma to za srdce

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu poznamenala celý svet. Aj Slovensko bojuje s ekonomickými problémami, z ktorých sa budeme ešte dlho spamätávať. Ohrozené sú takmer všetky skupiny. Bývalý politik Miroslav Beblavý si to uvedomuje, no jasne definoval, ktorá skupina je podľa neho najohrozenejšia.

Podľa Beblavého je najohrozenejšou skupinou samoživiteľka s malými deťmi. „Drvivá väčšina pracuje za 600-800 eur v hrubom, v čistom je to aj s daňovým bonusom a prídavkami o trochu nižšia suma,“ napísal na sociálnej sieti. 


Vypne Matovič krajinu? Odborníci varujú: BLACKOUT je ekonomická samovražda! Kríza by sa ešte prehĺbila


Klesne aj ten mizerný čistý príjem

Ak má matka deti do desať rokov, prevdepodobne s nimi musela zostať doma. „Čím jej klesol už aj tak mizerný čistý príjem o 100-200 eur (ošetrovné je 55% hrubej mzdy). Doma zostali aj dve deti, ktorým už štát nezabezpečuje zadarmo obedy, čo je strata dalších tak cca 80 eur mesačne,“ vysvetľuej Beblavý. 

KORONAVÍRUS Beblavý má jasno:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ak otec detí prestal kvôli koronavírusu posielať výživné, tak sa sa podľa Beblavého náhradného výživného domôže najskôr o niekoľko mesiacov a mnimálne výživné je zhruba 30 eur na dieťa. „Vo výsledku im klesla životná úroveň tak o polovicu pod hranicu, kde sa dajú zaplatiť energie aj jedlo,“ konštatuje. 

Pravdepodobne nemá ani rezervy

„Vzhľadom na svoju dlhodobú ekonomickú situáciu pravdepodobne nemá žiadne rezervy a ako samoživiteľka nemá ani druhý príjem, ani partnerovu rodinu na rozloženie rizika. Zatiaľ sa nič nehovorí o tom, čo s najzraniteľnejšími ľuďmi, ako sú samoživiteľky - a samozrejme, samoživitelia,“ konštatuje s tým, že v takýchto rodinách žije asi 100-tisíc ľudí.

„Živia sa tvrdou prácou a vychovávajú našu budúcnosť. Nezabúdajme na nich! Určite poviete, že aj kopec iných ľudí má vážne problémy, súhlasím - píšte o nich. Mňa najviac chytá už dva týždne za srdce toto,“ dodal Beblavý.

Viac o téme: Miroslav BeblavýKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu