Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vedci skúmali, prečo je nový vírus nebezpečnejší ako SARS: Výsledky vás prekvapia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úmrtnosť na koronavírus SARS-CoV-2 je približne päťpercentná, konkrétne k údajom zo stredy (1.4.) ide o 4,9 percenta. Nový koronavírus má tak nižšiu úmrtnosť ako ťažký akútny respiračný syndróm SARS a respiračný syndróm na Strednom východe MERS, no šíri sa rýchlejšie. Uvádza sa to v materiáli Liekové riziko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), zverejnenom na webe ústavu.

Tvorcovia materiálu priblížili, že do konca minulého roka bolo známych šesť rodov RNA vírusov, čiže tzv. koronavírusov. Tie spôsobujú obvykle ochorenie dýchacích ciest. "Štyri z nich sa doteraz vyskytli v celom svete len na určitom území a spôsobili ochorenia o niečo ťažšie ako bežné prechladnutie," vysvetlili.

Ako ďalej priblížili, SARS sa vyskytol po prvý raz v roku 2002. Celosvetovo infikoval viac ako 8000 ľudí a úmrtnosť bola zhruba desať percent. Najviac postihnutou krajinou bola Čína. V roku 2012 sa objavil respiračný syndróm na Strednom východe MERS, postihol 2500 ľudí. Najväčšie ohniská boli v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Kórejskej republike. Aj keď počet prípadov s MERS bol v tom čase nízky, jeho úmrtnosť je približne 35 percent, čo ho podľa odborníkov zaraďuje medzi jeden z najsmrteľnejších ľudských choroboplodných zárodkov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

Odkazujú na lekársky časopis

Slovenskí odborníci pri informáciách o novom koronavíruse odkazujú na lekársky časopis The Lancet, ktorý uvádza, že úplne prvý identifikovaný pacient sa nenakazil na trhu, čo naznačuje, že vírus mohol pochádzať z iných zdrojov a na trh v čínskom meste Wuhan mohol byť prepravený. Inkubačná doba infekcie nového koronavírusu sa pohybuje od dvoch do 14 dní. Viaceré analýzy naznačili priemernú inkubačnú dobu ako 5,1 dňa.

V 97,5 percente ľudí, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19, sa tak stalo do 11,5 dňa od nakazenia, čím sa podľa slov odborníkov zavedenie 14-dňovej karantény potvrdilo ako opodstatnené. Ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 sa na Slovensku zaznamenalo 6. marca 2020, kedy bol potvrdený prvý prípad v Bratislavskom kraji.

Viac o téme: Porovnanie PercentáúmrtnosťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu