Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Štát začne od piatka s testovaním marginalizovaných rómskych komunít

Zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), europoslanec, expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák, nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková a minister obrany SR Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), europoslanec, expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák, nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková a minister obrany SR Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Štát bude od piatka (3. 4.) masívne testovať na možnú prítomnosť infekcie SARS-CoV-2 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Na stredajšom brífingu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Cieľom je podľa Matoviča zistiť skutočný stav a zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nového koronavírusu v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami. Expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák doplnil, že v prvej fáze pôjde o 33 vytypovaných lokalít.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku 

V piatok sa začne v lokalitách Kecerovce, Jarovnice, Trebišov a Markušovce. Následne budú medzi vybranými lokalitami Fiľakovo, Šmuniac, Bardejov, Zborov, Spišský Štiavnik, Batizovce, Hranovnica, Nacina Ves, Krompachy, Nálepkovo, Žehra, Ochtiná. Podľa Pollákových informácií vychádzajú aj zo zistení terénnych pracovníkov a príslušníkov miestnych občianskych poriadkových služieb, že do osád sa vrátilo zo zahraničia nekontrolovane približne 1500 ľudí. "Cielene budeme chcieť testovať práve týchto navrátilcov," uviedol.

Zľava predseda vlády SR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková zdôraznila význam informovanosti ľudí z komunít. "Je dôležité, aby sme ich oboznámili s tým a presvedčili ich o tom, aké sú dôvody a význam testovania pre nich samých," uviedla. "Komunikáciu vedieme v jazykoch, ktorými hovoria, teda v rómskom, prípadne maďarskom jazyku," dodala.

Testovanie by malo trvať do 9. apríla tak, aby 10. apríla podľa výsledkov mohli byť prijaté ďalšie opatrenia. S testovaním pomôže armáda. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) uviedol, že už teraz sa formuje päť 13-členných tímov, ktoré budú koordinovať a zabezpečovať akciu.

"Budeme kontaktovať starostov, mimovládne organizácie, miestnych lídrov, informovať o tom, čo pripravujeme,“ dodal. V prípade, ak by sa ukázalo, že sa v prostredí niektorej z komunít šíri nákaza, podľa Matoviča budú prijaté epidemiologické opatrenia vrátane nariadenej karantény.

Viac o téme: TestovanieIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu