Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dostálovi došla trpezlivosť: Po trojnásobnom odmietnutí Blahu sa bude uchádzať o funkciu

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa bude uchádzať o pozíciu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva. Podľa vlastných slov sa plánuje po zvolení podpredsedov výborov funkcie vzdať, docieliť chce sfunkčnenie výboru. Informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Dôvodom mojej kandidatúry na post predsedu ľudskoprávneho výboru je snaha sfunkčniť chod výboru. Keďže ustanovujúcu schôdzu výboru môže zvolať len jeho predseda, je nevyhnutné, aby bol predseda zvolený. Smer-SD stále trval na Ľubošovi Blahovi, ktorý je pre nás neprijateľný a ktorý nebol opätovne zvolený," argumentuje Dostál.

V prípade, ak bude zvolený do funkcie, zvolá ustanovujúcu schôdzu výboru, na ktorej sa majú zvoliť podpredsedovia výboru. Dostál deklaroval, že následne sa vzdá funkcie predsedu. "Výbor už bude môcť normálne fungovať, lebo bude mať zvoleného podpredsedu, ktorý bude zastupovať predsedu až dovtedy, kým bude predseda výboru z radov opozície zvolený," vysvetlil.

Podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga to považuje za dobrú obštrukciu, ktorou sa dá zabezpečiť sfunkčenie výboru. "Naším cieľom nie je brániť opozícii, aby mohla viesť niektoré výbory," podotkol a zdôraznil, že strana Za ľudí však nebude hlasovať za nikoho z ĽSNS. Za prijateľného na predsednícku pozíciu vo výbore nepovažuje ani nomináciu Blahu.

Poslanci v stredu Blahu opätovne nezvolili za predsedu výboru pre ľudské práva. Rovnako opätovne nepodporili ani predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu ako kandidáta na šéfa Osobitného kontrolného výboru NRSR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Voľba sa bude opakovať.

Blaha a Kotleba kandidovali už na ustanovujúcej schôdzi parlamentu (20. 3.). Strany na ich nominácii do funkcií trvali. Poukazujú pri tom na práva opozície obsadiť tieto pozície, ako aj na dohodu poslaneckých klubov, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem. OĽaNO má nateraz šesť predsedníckych kresiel, Sme rodina dve, SaS dve a Za ľudí dve. Smer-SD dostal nateraz štyri predsednícke pozície, ĽSNS jednu.

Viac o téme: NR SRSaSOndrej Dostál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu