Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ombudsmanka sa obracia na krízový štáb vo veci vyplácania dávok počas karantény

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na krízový štáb vo veci vyplácania sociálnych dávok počas povinnej karantény. Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Patakyová sa na predsedu ústredného krízového štábu a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) obrátila po tom, ako dostala podnet od poberateľa príspevku na opatrovanie. Poberateľ podľa Patakyovej nemal pre povinnú karanténu možnosť získať peňažný príspevok v termíne splatnosti. K situácii došlo z dôvodu opatrenia pošty, ktorá osobám počas povinnej domácej karantény nevypláca žiadne sociálne dávky do vlastných rúk, vysvetľuje ombudsmanka.

„Vyplácanie sociálnych dávok inej osobe, než je oprávnená osoba, si vyžaduje niekoľko ďalších formálnych úkonov, napríklad notársky overené splnomocnenie, ktoré z povahy veci počas trvania povinnej domácej izolácie nie je možné vykonať, a tak sa poberatelia rôznych sociálnych dávok môžu v dôsledku týchto skutočností dostať do ťaživej finančnej situácie, ktorej náročnosť sa v súvislosti s hrozbou ochorenia COVID-19 v súčasnosti ešte umocňuje,“ uviedla Patakyová.

Ombudsmanka tiež vyzvala štáb, aby jej poskytol informácie, aké konkrétne obmedzenia majú osoby v povinnej karanténe dodržiavať a požiadala aj o prijatie opatrení v tejto oblasti.

Viac o téme: KaranténaOmbudsmankaKoronavírusMária PatakyováVyplácanie dávok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu