Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Čierny scenár NBS: Slovenskú ekonomiku čaká pád! O prácu môže prísť až 130-tisíc ľudí

Peter Kažimír Zobraziť galériu (2)
Peter Kažimír (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika môže dočasne klesnúť takmer o 5 % s rizikom, že ju vplyv pandémie nového koronavírusu môže stlačiť až k 10 % prepadu. Vyplýva to z možných scenárov vývoja ekonomiky, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) v utorok. Podľa šéfa NBS Petra Kažimíra nemá táto kríza ekonomický charakter, ale následky pre ekonomiku sú fatálne.

Slovenská centrálna banka z dôvodu extrémne rýchlo sa meniaceho prostredia na Slovensku aj v zahraničí vymenila svoju štandardnú strednodobú predikciu za tieto scenáre. Tieto pracujú s predpokladom dvojmesačného výpadku najmä v sektore služieb a s rôznou mierou poklesu dopytu u obchodných partnerov Slovenska.

Prvý prepad od globálnej krízy

Ekonomika tento rok podľa odhadu Národnej banky Slovenska vykáže kvôli pandémii spôsobenej koronavírusom pokles o 1,4 až 9,4 percenta. Najpravdepodobnejším scenárom je prepad o 4,5 percenta. NBS to dnes uviedla vo svojej najnovšej prognóze. Išlo by o prvý prepad od globálnej ekonomickej krízy. V roku 2009 zaznamenalo Slovensko pokles hospodárskeho výkonu o 5,5 percenta.

Najpesimistickejší scenár

Najpesimistickejší z troch scenárov predpokladá kvôli pandémii výrazné narušenie globálneho obchodu, mimoriadnu situáciu, ktorá potrvá do leta, a trvalé dopady na celosvetovú ekonomiku. „Všetci sa zhodujeme v tom, že táto kríza ako rýchlo prišla, môže rýchlo odísť. Na rok 2021 už predpokladáme výrazné zotavenie nášho života,“ povedal novinárom guvernér NBS Peter Kažimír. Naposledy centrálna banka na tento rok odhadovala rast exportne orientovanej slovenskej ekonomiky o 2,2 percenta po minuloročnom raste o 2,3 percenta.

O prácu môže dočasne prísť až 130-tisíc ľudí

Recesia môže na Slovensku dočasne pripraviť o prácu približne 75-tisíc až 130-tisíc ľudí. Vyplýva to z možných scenárov vývoja ekonomiky, ktoré zverejnila NBS v utorok. Slovenská centrálna banka z dôvodu extrémne rýchlo sa meniaceho prostredia na Slovensku aj v zahraničí vymenila svoju štandardnú strednodobú predikciu za možné scenáre. Tie pracujú s predpokladom dvojmesačného výpadku najmä v sektore služieb a s rôznou mierou poklesu dopytu u obchodných partnerov Slovenska.

NBS upozorňuje, že slovenská ekonomika je otvorená a exportne orientovaná. Súčasná situácia na finančných trhoch a u obchodných partnerov hovorí podľa NBS viac v prospech materializovania sa negatívnych rizík pre nasledujúce obdobie než tých pozitívnych. „Sú to všetko veľmi škaredé čísla. Vidíme však svetlo na konci tunela. Slovenská ekonomika to zvládne aj napriek modrinám a škrabancom. Dôležité je, že toto krízové obdobie je dočasné, a tak ako razantne prišlo, tak rázne by malo byť aj naše zotavenie sa,“ uviedol v stanovisku pre médiá guvernér NBS Peter Kažimír.

Séria mimoriadnych opatrení

Priblížil zároveň, že na zmiernenie dosahov súčasnej krízy prispievajú aj centrálne banky. „Každý z nás chce, aby bol ten tunel čo najkratší a boli sme z neho čím skôr vonku,“ doplnil Kažimír. Za posledné dva týždne Európska centrálna banka podľa jeho slov prijala sériu zásadných opatrení, ktoré pomôžu znížiť stres, paniku a zároveň chrániť stabilitu finančného sektora, a tým chrániť ľudí. „Je dôležité konať rázne a neotáľať," doplnil Kažimír.

Už záverečné mesiace tohto roka by však mali odštartovať rekonvalescenciu a rok 2021 by mal byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej počas krízy. „Veríme, že predkrízovú úroveň ekonomika dosiahne už v priebehu budúceho roka,“ priblížil Kažimír.

Samotná NBS prijala sériu mimoriadnych opatrení zabezpečujúcich hladký platobný styk a finančnú stabilitu na Slovensku. „Toto uvoľňovanie napätia, stresu a neistoty je nevyhnutné pre lepšie zvládanie súčasného krízového obdobia. Už prijaté či budúce opatrenia sú nastavené tak, aby banky a ostatné finančné inštitúcie naďalej poskytovali ekonomike 'mazivo' v podobe úverov domácnostiam, firmám, ale aj vládam za podmienok, ktoré by boli platné za normálnych okolností bez vírusovej krízy," dodal Kažimír.

Viac o téme: EkonomikaSlovenskoNBSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu