Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ľudia bez domova sú popri senioroch novým vírusom veľmi ohrození, tvrdí Kára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ľudia bez domova sú popri senioroch najviac ohrozenou skupinou novým koronavírusom. Uviedol to splnomocnenec bratislavského primátora pre ľudí bez domova a sociálne bývanie Sergej Kára. Poukázal pritom, že títo ľudia majú obmedzený prístup k ochranným rúškam, k možnostiam osobnej hygieny, sú sociálne izolovaní a nemajú ani prístup k zdravotnej starostlivosti.

"Teraz sa odporúča všetkým zostať doma, ale ľudia bez domova takú možnosť nemajú," podotkol Kára. V prípade, ak by sa medzi ľuďmi bez domova potvrdilo ochorenie COVID-19, podľa splnomocnenca nemajú možnosti domácej karantény.

"Do neľahkej situácie sa dostali aj poskytovatelia sociálnych služieb a mimovládne organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova. Už teraz im nestačia personálne kapacity, lebo mnohí pracovníci sú na 'pn-kách' či 'očr-kách'. Poskytovanie služieb začína byť limitované," upozornil Kára.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Mesto Bratislava aktívne komunikuje so všetkými poskytovateľmi sociálnych služieb. Zaviedlo aj hygienický program, ktorý môžu tieto zariadenia u seba uplatňovať, aby sa nový koronavírus medzi ľuďmi bez domova nešíril. Magistrát tento týždeň zariadeniam rozdal prvú materiálnu pomoc, ako sú ochranné rúška či teplomery.

"Budeme v tom pokračovať. Máme zmapované materiálne potreby všetkých organizácií," podotkol splnomocnenec s tým, že mesto vytvára pre ľudí bez domova na bratislavských Zlatých pieskoch chránený karanténny priestor, takzvané kontajnerové mestečko. "Slúžiť bude len pre tých ľudí bez domova, čo budú čakať na výsledky testov alebo pre tých, u ktorých bolo potvrdené ochorenie, avšak nepotrebujú hospitalizácie, ale len karanténu," vysvetlil Kára.

V prvej fáze chce mesto na Zlatých pieskoch vytvoriť 20 miest pre ľudí bez domova, ktorí budú čakať na výsledky testov a desať pre tých, ktorí ich už budú mať pozitívne a budú musieť byť v karanténe.

"Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Máme aj ďalšie scenáre a sme pripravení navýšiť kapacity," deklaruje. Kára upozornil, že riešenie tohto problému je iba na pleciach mesta, čo nepovažuje za správne. Hoci štát na to upozornili, dodnes podľa jeho slov neprišla relevantná odpoveď, akú podporu vie štát mestu poskytnúť.

Kára vyzýva verejnosť pre situáciu okolo nového koronavírusu k solidarite voči iným. Ako jednu z foriem pomoci pre ľudí bez domova uviedol potravinový balíček pomoci. Zložený by mal byť napríklad z trvanlivých potravín, ovocia ako jablko, fľašky s vodou a ľudia tam môžu pridať aj ochranné rúška.

"Stačí, ak ľudia na tento balíček či tašku pripnú papier s nápisom 'jedlo zdarma' a dajú ho na verejné priestranstvo a na viditeľné miesto, kde sa pohybujú ľudia," odporučil. Ako podotkol, verejnosť sa môže ozvať aj mimovládnym organizáciám vo svojom okolí s ponukou pomoci, alebo ich podporiť materiálne či finančne.

Viac o téme: SenioriSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu