Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Dôchodcovia v zahraničí dostanú dôchodky, aj keď nestihli predložiť doklad o žití

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dôchodcom, ktorí žijú v zahraničí a ktorí pre pandémiu koronavírusu nestihli v zákonom stanovenej lehote predložiť doklad o žití, Sociálna poisťovňa bude v tomto problémovom období vyplácať dôchodky aj bez potvrdenia. V mnohých štátoch totiž nefungujú príslušné inštitúcie, ktoré overujú pravosť podpisov.

Poisťovňa však dôchodcov žijúcich v zahraničí vyzýva, aby na jej urgenčnú žiadosť o potvrdenie, ktorú im doručí, odpovedali zaslaním vlastnoručne podpísaného potvrdenia o žití bez overenia podpisu príslušným úradom. "Súčasne musia uviesť dôvod, prečo nie je podpis overený," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Potvrdenie môžu dôchodcovia zaslať buď poštou, ale aj e-mailom (naskenované) na adresu: podatelna@socpoist.sk alebo prostredníctvom Formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne v rubrike Informačno-poradenské centrum – kontakty.

Sociálna poisťovňa bude akceptovať, ak dôchodcovia žijúci v zahraničí potvrdenia a iné písomnosti zašlú e-mailom s tým, že dodatočne, ak to bude z ich strany možné, zašlú originál dokladu v papierovej forme. "O ukončení platnosti týchto mimoriadnych dočasných postupov bude Sociálna poisťovňa informovať," dodal hovorca poisťovne.

Viac o téme: PandémiaZahraničieDôchodcovia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu