Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Samotesty na diagnostiku Covid-19 treba overovať, upozorňuje ŠÚKL

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyzýva občanov, aby k "samotestom" na diagnostiku Covid-19 pristupovali s rozvahou. Očakáva totiž, že sa budú rôzne diagnostické testy v najbližšom čase objavovať najmä na internete. Na trhu sa môžu nachádzať aj také, ktoré nie sú certifikované. ŠÚKL v tlačovej správe upozorňuje, že výsledky takýchto skríningových testov musia byť potvrdené testom s priamou detekciou vírusu, a preto sa nedá výsledok považovať za stopercentne hodnoverný.

"Občanom odporúčame, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať," uviedol štátny ústav. Na vonkajšom obale sa má nachádzať informácia o výrobcovi alebo tzv. splnomocnenom zástupcovi, v prípade, že výrobca sa nachádza mimo EÚ, tiež označenie CE a názov výrobku v slovenskom jazyku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických (IVD) zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie aj Slovenska. Zdravotnícka pomôcka má obsahovať aj návod na použitie v slovenskom jazyku.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19SamotestyPandémia ŠÚKL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu