Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pekári bijú na poplach! Príprava krízového scenára pre koronavírus: Ľudí bez pečiva nenecháme, upokojujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slováci aktuálne trávia väčšinu času doma a vo veľkom sa zásobujú potravinami. V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu tak v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pripravujú sa na krízový scenár, no hlásia: Ľudí bez pečiva nenecháme!

Pekári evidujú 40 až 50-percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku.

Zároveň bol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností z daného sektoru, požiadaný krízovým štábom vlády SR o informácie týkajúce sa personálnych a výrobných kapacít. Prostredníctvom tlačovej správy o tom informovali slovenskí pekári.

Pekári bijú na poplach!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme hotline závozy a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pripravujú krízové scenáre

Zväz sa spolu s výrobcami začal pripravovať na rôzne krízové scenáre. Ak by došlo k vysokej maródnosti, pekárne budú podľa vyhlásenia potrebovať približne 3000 ľudí ako pomocný personál. Týka sa to celého Slovenska. Podľa Lopúchovej však všetko bude závisieť od vývoja situácie.

„Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom,“ priblížila.

KORONAVÍRUS Dobré správy zo Slovenska a Česka: Viac pľúcnych ventilácií, rýchlejší test a vývoj lieku

Predsedníčka zároveň upozornila na akútny nedostatok ochranných pomôcok. „Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé,“ zdôraznila.

Cenové moratórium na suroviny?

Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala. „Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov ale i výrobcov,“ dodala Lopúchová.

Fakty a čísla

  • Na Slovensku funguje 500 pekární.
  • V celom pekárenskom sektore pracuje 12-tisíc pracovníkov.
  • Najviac vystavení nákaze sú vodiči a predavačky, čiže pracovníci odbytu, ktorých je 3600.
  • Pekárne hlásia, že by nutne potrebovali 8000 rúšok a 3000 respirátorov.
  • Potrebujú taktiež 30 difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výrob a na ložných plochách áut pre všetky pekárne 
  • Potrebujú zaistiť aj 12-tisíc kusov dezinfekčných prostriedkov na týždeň a aspoň 3600 balení jednorazových rukavíc taktiež na týždeň.
Viac o téme: MúkaZásobyCukráriPekáriKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu