Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf ÚVO zriaďuje skupinu pre verejnú politiku otvorenej komunikácie úradu

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák
Predseda ÚVO Miroslav Hlivák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák zriaďuje pracovnú skupinu pre vytvorenie verejnej politiky otvorenej komunikácie kontrolného orgánu. Informoval o tom ÚVO s tým, že tento inštitút by bol definovaný a právne záväzný prostredníctvom právnych predpisov.

ÚVO tak chce podporovať verejnú kontrolu vynakladania verejných finančných prostriedkov. "Táto politika stanoví pravidlá fungovania kontrolného orgánu pri podpore informovanosti a komunikácie zo strany orgánov verejnej správy vo vzťahu k zástupcom občianskej spoločnosti, investigatívnej novinárskej obce, tretiemu sektoru a ďalším subjektom, ktoré konajú vo verejnom záujme," uviedol Hlivák.

Cieľom má byť podľa šéfa ÚVO zákonné definovanie verejnej politiky otvorenej komunikácie, ktorá buduje dôveru spoločnosti v činnosť štátu, resp. verejnej moci a posilňuje prevenciu a verejnú kontrolu. "Potreba inštitucionalizovania verejnej politiky otvorenej komunikácie legislatívnou cestou má byť záväzkom a odpočítateľnou zárukou orgánu verejnej moci konať v súlade s verejným záujmom a o svojom konaní otvorene komunikovať a informovať pri náležitom zachovaní nevyhnutných procesných postupov regulujúcich zákonnú povinnosť mlčanlivosti," poznamenal Hlivák. Vytvorenie takejto verejnej politiky otvorenej komunikácie je podľa neho možné rozšíriť a aplikovať aj pre ďalšie orgány verejnej moci a tiež ich zapojiť do tvorby tohto konceptu.

Pracovná skupina vypracuje návrh zmeny legislatívy a preskúma ďalšie právne a odborné otázky. "Tento legislatívny zámer tiež určí ciele, ktoré má nová právna úprava plniť, a tiež pripraví spôsob zapojenia dotknutých subjektov do tvorby návrhu zákona," dodal Hlivák.

Viac o téme: ÚVOMiroslav Hlivák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu