Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Peľová sezóna rýchlo naberá na sile: Stúpnu koncentrácie peľu TÝCHTO stromov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Jarné mesiace sú pre ľudí, čo sa týka typických ochorení pre toto obdobie, veľmi náročné. K vrcholiacej chrípkovej sezóne sa pridal nový koronavírus, ako aj silnejúca peľová sezóna. Ľudia s chronickými respiračnými ochoreniami a astmou, patria medzi rizikové skupiny, preto sú namieste výzvy odborníkov o zvýšenej hygiene a obmedzení pohybu medzi väčšími skupinami ľudí.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, v uplynulých dňoch na celom území Slovenska dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité a peľ jelše. V najbližšom období by mali narastať denné koncentrácie peľu topoľa, jaseňa, vŕby a brestu.

Peľ liesky dosiahol vysoké hladiny už len na strednom a východnom Slovensku. Najvyššie hladiny peľu jelše v ovzduší zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Žiline a v Bratislave. Peľ liesky dosiahol najvyššie koncentrácie opäť v Banskej Bystrici, ako aj v Košiciach.

„Okrem peľu jelše a liesky sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ drevín z čeľadí cyprusovitých- tisovitých, ktorý v Bratislave dosiahol najvyššiu dennú koncentráciu 952 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu Na ostatnom území dosahoval nízke až stredné koncentrácie. V ovzduší vyskytoval ešte peľ topoľa, jaseňa, vŕby a brestu,“ doplnila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium, ktorých denné koncentrácie postupne začali stúpať do vyšších hladín.

Zrážková činnosť a ochladenie často výrazne ovplyvňujú výskyt peľu v ovzduší. „Peľová sezóna jelše v teplejších oblastiach končí. Vysoké koncentrácie peľu jelše v ovzduší ešte môžeme očakávať na strednom a východnom Slovensku. Peľ liesky bude dosahovať alergologicky významné koncentrácie už len ojedinele, aj to na strednom a východnom Slovensku. Na ostatnom území peľová sezóna liesky končí. Narastať budú denné koncentrácie peľu topoľa, jaseňa, vŕby a brestu,“ prognózuje peľovú situáciu na najbližšie dni Lafférsová.

Vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovitých a tisovitých podľa nej treba očakávať najmä v Bratislave a Nitre, na ostatnom území majú mierne stúpajúcu tendenciu. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou a nočným ochladením.

Viac o téme: AlergiaAstmaPeľová sezónyKoncentrácie drevín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu