Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Vláda ešte dnes plánuje vyhlásiť mimoriadnu situáciu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Vláda by v stredu po medzirezortnej porade s odborníkmi mala v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

"Toto je nástroj, aby sme si napríklad od firmy, ktorá má na sklade päť pľúcnych ventilátorov, mohli vynútiť dodanie a predaj týchto prístrojov štátu a nie súkromníkom," ozrejmil Pelelgrini, ktorý to prirovnal k vyhláseniu mimoriadnej situácie na úrovni regiónu, postihnutého prírodnou katastrofou. "Naozaj to neznamená, že ľuďom obmedzíme pohyb, že nebudú môcť vychádzať v noci na ulicu, tam nie sme a dúfam, že ani nebudeme, " upozornil.

Vláda bude týmto spôsobom reagovať aj na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom a ďalšie tri potvrdené prípady. Premiér priblížil, že medzi novými potvrdenými prípadmi sú dve ženy a jeden muž, ktorí boli v konktakte s nakazenými. Zdôraznil, že boli od začiatku v karanténe.

"Toto je len začiatok, môžeme očakávať, že nárast bude väčší," povedal Pellegrini a opätovne vyzval verejnosť, aby brala situáciu vážne. Pellegrini pripustil, že v súvislosti so šírením vírusu bude možno potrebné dať do karantény aj všetkých Slovákov pracujúcich v zahraničí pri ich návrate na Slovensko. Naznačil, že štát možno v tejto súvislosti využije zariadnie MV SR v Gabčíkove.

Viac o téme: VládaMimoriadna situáciaSlovenskoPeter PellegriniKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu