Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koronavírus a dovolenky: Cestujúci by mali mať nárok na vrátenie platieb za zájazd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Channi Anand)

BRATISLAVA - Výskyt koronavírusu v dovolenkovej destinácii je možné pokladať za mimoriadnu a neodvrátiteľnú okolnosť, ako ju popisuje zákon o zájazdoch. Spotrebiteľ by tak mal mať pri odstúpení od zmluvy nárok na vrátenie všetkých platieb, ktoré cestovnej kancelárii zaplatil. Uviedla to právnička z Európskeho spotrebiteľského centra v SR Katarína Zalaiová. Podobný názor zastáva aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI).

Zákon o zájazdoch hovorí, že cestujúci je oprávnený odstúpiť od zmluvy o zájazde pred začatím zájazdu bez zaplatenia odstupného, ak v cieľovom mieste alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti, ktoré významne ovplyvnia poskytovanie zájazdu alebo prepravu cestujúcich do cieľového miesta. Zalaiová podotkla, že v tomto prípade majú spotrebitelia právo na vrátenie všetkých platieb, ktoré zaplatili cestovnej kancelárii.

SOI na svojej webovej stránke informovala, že zákon definuje neodvrátiteľnú a mimoriadnu okolnosť ako takú, ktorú zmluvná strana, ktorá sa na ňu odvoláva, nemôže ovplyvniť a ktorej následky nemôže odvrátiť, ani keby prijala všetky primerané opatrenia. Za takúto okolnosť sa považuje napríklad vojna, terorizmus, politické nepokoje ako demonštrácie, významné riziká pre ľudské zdravie či živelné pohromy.

V hlavnom meste dezinfikujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Zvážte cestovanie

V tejto súvislosti SOI poukázala na to, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aj Úrad verejného zdravotníctva SR na základe informácií o výskyte a šírení koronavírusu v Taliansku odporúčali zvážiť cestovať do krajín, respektíve oblastí, kde je zaznamenané šírenie tohto vírusu. "Cestovaním do oblastí, kde sa šíri koronavírus, sa občania vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby. Okrem týchto odporúčaní Svetová zdravotnícka organizácia zvýšila stupeň varovania a vyhlásila veľmi vysoké riziko šírenia koronavírusu na globálnej úrovni," konštatuje SOI.

Ak ministerstvo zverejní odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania či odporúčanie necestovať v súvislosti s možnou nákazou ochorením COVID-19, podľa Zalaiovej je možné túto situáciu vyhodnotiť ako mimoriadnu okolnosť, keďže v oblasti existujú významné riziká pre ľudské zdravie. Upozornila však, že cestovné kancelárie nie sú pri posudzovaní mimoriadnych a neodvrátiteľných okolnosti viazané zverejnenými odporúčaniami ministerstva. "Je preto možné, že niektorým spotrebiteľom sa nepodarí odstúpiť od zmluvy bez zaplatenia storno poplatkov," dodala. V prípade riešenia sporu s cestovnou kanceláriou by však podľa jej slov mohla argumentácia založená na odporúčaní zverejnenom na webovej stránke ministerstva spotrebiteľom pomôcť.


Od pondelka 9. marca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Zakázané lety

Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sú od pondelka (9. 3.) na slovenských medzinárodných letiskách zakázané všetky prílety z Talianska, rovnako ako odlety. Zároveň premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) odporučil dôkladne zvážiť cestovanie do zahraničia.

SOI tak v kontexte týchto udalostí rovnako zastáva názor, že výskyt koronavírusu a jeho šírenie predstavuje významné riziká pre ľudské zdravie a je bez pochýb mimoriadnou a neodvrátiteľnou okolnosťou. "Cestovné kancelárie by preto mali zvážiť svoj postoj a na základe všetkých dostupných informácií o tejto nákaze spôsobujúcej závažné ochorenie odstúpenie cestujúceho od zmluvy o zájazde akceptovať a vrátiť cestujúcemu všetky prijaté finančné prostriedky za zájazd," zdôraznila SOI.

Viac o téme: DovolenkyZájazdySlovenskoKoronavírusVrátenie platieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu