Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súd zatiaľ nemohol vypracovať uznesenie v prípade Gábora Grendela: Sudca je práceneschopný

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Okresný súd (OS) Bratislava I zatiaľ nemohol vypracovať uznesenie, ktorým berie na vedomie späťvzatie podanej obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava na poslanca Národnej rady SR Gábora G.

KP vzala späť podanú obžalobu koncom februára s tým, že musí preveriť vierohodnosť svedkov aj v kontexte s listinnými dôkazmi. "Predmetné uznesenie zatiaľ nie je vyhotovené z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti zákonného sudcu," uviedol hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Pôvodne bola obžaloba podaná 13. februára náhodným výberom pridelená zákonnému sudcovi Rolandovi Keménymu. KP po späťvzatí obžaloby uviedla, že nemožno vylúčiť aj také skutkové a právne zistenia, ktoré budú opätovne viesť k podaniu obžaloby poslanca.

V roku 2016 bola na návrh obžalovaného Mariana K. predvolaná na policajný výsluch bývalá novinárka Martina Ruttkayová. Tá podľa Gábora G. informovala vyšetrovateľa o tom, že jej poslanec dodal policajné dokumenty o bankových prevodoch Mariana K.

Z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema vyplýva, že Ruttkayová mala s Marianom K. komunikovať a zháňať od neho svoju svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian K. zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Gáborovi G. nahovorená.

Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Marian K. bol senátom ŠTS 27. februára neprávoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek na 19-ročný trest odňatia slobody. Obžalovaný je aj z vraždy novinára Jána Kuciaka.

Viac o téme: UzneseniePráceneschopnosťSúd Okresný súdBratislavaGábor Grendel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu