Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre možné šírenie nákazy koronavírusu zrušili v Bratislave antifašistickú demonštráciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

BRATISLAVA – Antifašistickú demonštráciu Solidaritou proti tmárom, ktorá sa mala konať 10. marca v Bratislave, zrušili pre koronavírus. Informujú o tom organizátori podujatia, a to iniciatívy Povstanie pokračuje, Bratislava bez náckov a Naše Slovensko.

Dôvodom zvolania demonštrácie bola reakcia na to, že do parlamentu sa podľa iniciatív dostali strany a ľudia, ktorí dlhodobo útočia na ženy, LGBTIQ ľudí a ďalšie „menej privilegované skupiny“ a naďalej v tom plánujú pokračovať. „Práve preto nechceme prispieť k eventuálnemu šíreniu vírusu, ktorý je najnebezpečnejší práve pre menej privilegovaných ľudí,“ uviedli v spoločnom statuse na sociálnej sieti.

Organizátori chcú dodržať odporúčania, ktoré vydala Svetová zdravotnícka organizácia. „Ide o preventívne opatrenie, keďže sa vírus šíri kvapôčkovou infekciou a tiež kvôli dĺžke inkubačnej doby. Keď však sledujeme správy a vyjadrenia zvolených politikov a političiek, určite budeme mať, žiaľ, v najbližšej dobe mnohé dôvody vyjsť do ulíc a bojovať proti tmárstvu,“ podotkli.

Podľa organizátorov budú v parlamente sedieť „náboženskí fundamentalisti, ktorí sa už v minulosti dokázali pri presadzovaní svojich ultrakonzervatívnych zákonov spojiť s fašistami a nacionalistami“. „Súčasťou vlády a proklamovanej zmeny má byť človek, ktorého vzormi sú krajne-pravicové politiky Marine Le Pen či Mattea Salviniho. Nesmieme sa upokojovať tým, že mohlo byť horšie. Inak dopustíme, že sa fašizoidné tendencie stanú prijateľnou normalitou a súčasťou verejnej diskusie,“ konštatovali.

Podľa nich sa celý politický diskurz posúva do práva, čo bude mať za následok silnejúce útoky voči sociálnym opatreniam, znevýhodneným menšinám, reprodukčným právam žien a prehlbovanie sociálneho napätia ako takého, upozornili organizátori.

Viac o téme: DemonštráciaZrušenieSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu